Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige säljer 27 år gammalt kött till Polen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

27 år gamla köttkonserver från Sverige har exporterats till Polen, där de nu serveras på krogar och förskolor. 

En grossist jämför maten med en pålitlig gammal Volvo. 

Men köttet har börjat ruttna och kan orsaka matförgiftning, avslöjar Svenska Dagbladet.

Det polska tv-programmet Uwagas granskning, som har gjorts tillsammans med Svenska Dagbladet, visar att härsket kött från Sverige säljs i Polen.

 Under Kalla kriget låg köttkonserverna i civila svenska lager, för att kunna mätta befolkningen i händelse av krig. När riksdagen 1996 beslutade att avveckla beredskapslagren såldes partiet av Jordbruksverket till ett privat bolag –  trots att köttet redan då var gammalt. 

Utan garantier

 I försäljningsavtalet står det, enligt SvD, att köttet säljs "utan några som helst kvalitetsgarantier". Varan ska dock ha fått säljas som livsmedel och som djurfoder utanför EU.

 Köttet har sålts för några kronor kilot till köpare i utlandet. Det uppges ha en hållbarhetstid på max tio år. 

"Som en gammal Volvo"

 Enligt SvD exporterades två lastbilslaster med köttfärsmix till en importör i Krakow i höstas. Produktionsdatumet uppges vara 1982–1990, och på förpackningen anges hållbarhetstiden till 2010 – något som varken tillverkarna eller Jordbruksverket känner igen.

 Även en köttkonserv tillverkad mellan 1986 och 1993 har hamnat i Polen.

 – Jag kan ärligt säga att det är bra kött. Jag litar på det. Jag kör en Volvo sedan 1992 och den har inte gått sönder. Och köttet är också från Sverige, säger en polsk grossist som reportrar från Uwaga/SvD har talat med.

 Men en analys som Ugawa/SvD gjort vid ett polskt laboratorium visar att köttkonserverna och köttfärsmixen befinner sig i olika stadier av förruttnelse.

 – Genom att äta det här köttet riskerar du att bli förgiftad, säger Maria Walczyka som ansvarat för testet vid jordbruksuniversitetet i Warsawa.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.