Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige rustar för att klara snökaoset

SJ säger sig vara bra rustade inför kommande snöfallet över Sverige.Foto: Stefan Nilsson

Trafikverket och SJ rustar inför de kommande dygnens kraftiga snöfall. Men kan inte garantera att de klarar uppgiften bättre än under förra årets kaos.

– Vi kan aldrig lämna några garantier. Kommer det mycket snö och starka vindar så kommer det att märkas i trafiken, säger Joakim Olsson på Trafikverket.

Under de kommande dygnen väntas ett kraftigt snöfall över Sverige, med 5-15 centimeters snö. Den prognosen ger SMHI som utfärdat en klass 1-varning för landets mellersta delar.

– Det gäller att säga till att det är dags för snö nu, så folk är beredda. Från i natt och fram till torsdag kan det komma stora mängder snö. Det kan handla om allt från 5 till 15 centimeter, säger Anna Hagenblad, metereolog på SMHI.

Och snöandet blir också ett test för Trafikverkets förstärkning av snöröjningen.

– Så fort snön börjar falla så åker plogbilarna ut och startar upp, säger Joakim Olsson, underhållschef på Trafikverket.

Numera god beredskap

Under förra vintern rådde kaos efter att snön slog ut järnvägsspår och gjorde trafiksituationen till en mardröm ute på vägarna.

– Vi har en god beredskap, vi tycker att vi har gjort mycket bra grundförberedelser innan. Och nu har vi också mer av personella och maskinella resurser, säger Joakim Olsson.

Men samtidigt kan de inte garantera någonting.

– Vi kan aldrig lämna några garantier. Kommer det mycket snö och starka vindar så kommer det att märkas i trafiken, säger Joakim Olsson.

Tågen ska gå som vanligt

På SJ är man mer optimistisk om hur vädret ska tacklas. Presstalesmannen Dan Olofsson tror att trafiken kommer att flyta på.

– Det finns ett ganska väloljat maskineri efter de tuffa vädersituationer som varit under de sista åren, säger han.

SJ har dock tryckt på beredskapsknappen. Det betyder att man satt in en beredskap för att kunna ta bort snö och is från tåg och sätta in personal både på huvudkontor och på stationer.

– Vi har inga indikationer på att det ska bli stora problem av det stundande snöfallet. Den bedömning vi gör i nuläget är att tågen ska köra som vanligt, säger han.

Redan här

Men ovädret har redan under tisdagen satt spår. E4 stängdes av i båda riktningar söder om Norrköping på grund av översvämningen. Trafikverket har personal där och trafiken leds om via mindre vägar.

Långa köer uppstod i samband med översvämningen, och situationen förvärrades av en trafikolycka.

– Det har också varit problem med översvämningar vid viadukter och på mindre vägar i Nyköpingstrakten och söder om Stockholm, säger Karolina Avenäs, trafikinformationsledare vid Trafik Stockholm.

I delar av Mellansverige har snö börjat falla.

– Det är i Örebrotrakten och i Västmanland så där är det full rulle med snöröjning, berättar Avenäs.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.