Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige röstar ja
till palestinierna

Foto: Bertil Ericson / Scanpix

I dag röstar generalförsamlingen om man ska ge palestinierna status som observatörsstat i FN.

Sverige har varit ett av få länder som tvekat in i det sista - men nu meddelar Carl Bildt på sin blogg:

Sverige kommer att rösta ja.

Att FN:s generalförsamling kommer att säga ja till palestinierna att bli observatörsstat råder det ingen tvekan om. En rad länder har de senaste dagarna gått ut med att de kommer säga ja.

Nu ansluter sig även Sverige till den skaran. "Vid eftermiddagens omröstning i FN:s generalförsamling i New York om Palestina kommer Sverige att rösta ja till den resolution som tydligt stöder en tvåstatslösning och som ger Palestina status som observatörsstat utan medlemskap", skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg.

Israel och USA motsätter sig

Israel och USA tillhör de få länder som är emot en observatörsstatus för palestinierna. När den palestinska presidenten Mahmoud Abbas meddelade att han skulle söka statushöjningen blockerade kongressen tills vidare palestinskt bistånd på 200 miljoner dollar, skriver TT. Israel har samtidigt hotat med att dra in arbetstillstånd och överföring av skattepengar till den palestinska myndigheten - och israeliska UD hotade tidigare i veckan med att "vidta lämpliga åtgärder" om palestinierna använde sin nya position för att söka konfrontation.

"Det skall ses som ett tydligt stöd för en tvåstatslösning och för ansträngningarna att få i gång konkreta förhandlingar för en sådan, skriver Bildt vidare och fortsätter med att Sverige och EU nu förväntar sig att de båda parterna nu är beredda på "omedelbara och direkta förhandlingar."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!