Foto: Bertil Ericson / Scanpix
 Foto: Bertil Ericson / Scanpix

Sverige röstar ja
till palestinierna

Publicerad

I dag röstar generalförsamlingen om man ska ge palestinierna status som observatörsstat i FN.

Sverige har varit ett av få länder som tvekat in i det sista - men nu meddelar Carl Bildt på sin blogg:

Sverige kommer att rösta ja.

Att FN:s generalförsamling kommer att säga ja till palestinierna att bli observatörsstat råder det ingen tvekan om. En rad länder har de senaste dagarna gått ut med att de kommer säga ja.

Nu ansluter sig även Sverige till den skaran. "Vid eftermiddagens omröstning i FN:s generalförsamling i New York om Palestina kommer Sverige att rösta ja till den resolution som tydligt stöder en tvåstatslösning och som ger Palestina status som observatörsstat utan medlemskap", skriver utrikesminister Carl Bildt på sin blogg.

Israel och USA motsätter sig

Israel och USA tillhör de få länder som är emot en observatörsstatus för palestinierna. När den palestinska presidenten Mahmoud Abbas meddelade att han skulle söka statushöjningen blockerade kongressen tills vidare palestinskt bistånd på 200 miljoner dollar, skriver TT. Israel har samtidigt hotat med att dra in arbetstillstånd och överföring av skattepengar till den palestinska myndigheten - och israeliska UD hotade tidigare i veckan med att "vidta lämpliga åtgärder" om palestinierna använde sin nya position för att söka konfrontation.

"Det skall ses som ett tydligt stöd för en tvåstatslösning och för ansträngningarna att få i gång konkreta förhandlingar för en sådan, skriver Bildt vidare och fortsätter med att Sverige och EU nu förväntar sig att de båda parterna nu är beredda på "omedelbara och direkta förhandlingar."

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag