Sverige röstade inte nej om Saudiarabien

Stefan Löfven vid ett tidigare besök i Saudiarabien.
Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz.
Foto: Henrik Montgomery/Tt / TT NYHETSBYR N

Sverige röstade inte nej när Saudiarabien valdes in i FN:s kvinnokommission, uppger Svenska Dagbladet.

Ställningstagandet får hård kritik då utrikesminister Margot Wallström, S, säger sig stå för en feministisk utrikespolitik.

– Det är hyckleri, säger L-ledaren Jan Björklund.

Men regeringen hävdar nu att alternativet "nej" inte fanns med i omröstningen.

– Det fanns bara ja eller lägga ner rösten, säger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström.

Utrikesdepartementet har bekräftat SvD:s uppgifter om den hemliga omröstningen till Kvinnokommissionen i FN:s ekonomiska och sociala råd den 19 april.

47 röstade för att släppa in Saudiarabien och 7 av medlemsländerna la ner sina röster.

Huruvida Sverige röstade ja eller la ner sin röst är oklart. Men eftersom man inte röstade nej har man aktivt eller passivt ge sitt stöd till saudierna i den kontroversiella frågan, skriver SvD.

Detta trots den feministiska utrikespolitik utrikesminister Margot Wallström och regeringen ställt sig bakom.

Men regeringen förnekar att man undvikit att rösta nej till saudierna.

– Det fanns alltså inget alternativ att rösta nej vid den omröstningen, utan man kunde rösta ja eller avstå. Så det här är en anka. Det är svårt att rösta nej när man inte kunde rösta nej, uppger Pezhman Fivrin, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström.

Hur röstade Sverige då?

– Vi har sagt att vi inte kommenterar detta eftersom det är utrikessekretess.

"Ett absurt beslut"

Det har från flera håll starkt ifrågasatts att Saudiarabien överhuvudtaget har i FN:s kvinnokommission att göra.

Människorättsorganisationen UN Watch har kallat beslutet "absurt".

L-ledaren Jan Björklund sa efter omröstningen att han hoppades att Sverige inte röstade in Saudiarabien. Till Expressen säger han nu:

– Det är ju beklagligt med tanke på regeringens höga profil när det gäller feministisk utrikespolitik. Att gå ut som Wallström gjort med att vi ska ha en feministisk utrikespolitik och sedan åker man till Iran och har slöja på sig och sedan röstar man in Saudiarabien. Det är hyckleri.

Björklund menar att Sverige – och Wallström – borde ha "avstått eller röstat nej".

– Inte röstat ja. Jag tycker att vi ska enas blocköverskridande om att Sverige i framtiden inte ska rösta ja när det gäller den här typen av frågor.

Björklund: De skäms naturligtvis

– Diktaturerna gillar inte att man inte röstar nej för detta så klart. Men att Sverige och Saudiarabien har olika syn på jämställdhet är ingen nyhet.

Hur kan Wallström rädda detta?

– Jag tycker man ska erkänna att man gjort ett misstag och enas om att man i framtiden inte ska rösta ja. De skäms naturligtvis för att de röstat så här och det var därför de inte ville berätta hur de röstat.

Moderaternas utrikespolitiska talesperson Karin Enström säger i en kommentar till Expressen:

– Regeringens besked är ett smärtsamt exempel på att man med sin så kallade feministiska utrikespolitik försökt ta politiska poäng snarare än genuint göra skillnad. Tyvärr är fallhöjden stor när retorik och vackra ord inte omsätts i praktiken.

Kristdemokraternas vikarierande partiledare Jakob Forssmed anser att det är dags att lätta på den sekretess som både nu och tidigare omfattat dessa typer av omröstningar.

– Det är en sådan typ av sak som tyvärr inte bidrar till ökat förtroende för utrikespolitiken. Sekretessen gynnar röstbyten och gör det icke-transparent, säger han till Expressen.

Jakob Forssmed förstår att Sverige inte ville berätta hur de röstat med tanke på sekretessen, men menar att det är mycket beklagande att de åtminstone inte gått ut och beklagat det.

– Jag noterar att regeringen hemlighåller detta. Men det är inget som hindrar dem att beklaga vad som skett.

Även Vänsterpartiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde kommenterar:

– Man undrar när Wallströms feminism ska nå Sveriges relation till Saudiarabien. Vapenexporten fortsätter, Löfven genomför besök och nu finns stora frågetecken runt Kvinnokommissionen. Det skadar i grunden trovärdigheten för den feministiska utrikespolitiken.

Få kvinnor i Kvinnokommittén

Bakgrunden till misstron mot saudierna är de lagar och djupt rotade traditioner som styr hur en kvinna kan leva i Saudiarabien. Det gäller klädsel, frihet att röra sig ute utan att ha en manlig släkting med sig och andra rättigheter som känns självklara i västvärlden. Som att kvinnor ska få köra bil, vilket inte är tillåtet i Saudiarabien.

Bilden på Saudiarabiens kvinnokommitté har hånats på sociala medier. På bilden syns 13 saudiska män som är med i kvinnokommittén – en kommitté som instiftades för att man anser att kvinnor får för lite rum i det offentliga i Saudiarabien.

Kvinnorna som närvarade medverkade i stället via videolänk och befann sig i ett annat rum, enligt Washington Post.

Men regeringen har alltså vägrat att avslöja hur Sverige gjorde vid omröstningen eftersom det var en sluten votering.

– När det gäller FN och medlemsstaterna och slutna omröstningar så offentliggör vi aldrig hur vi röstar i och med att det är slutna omröstningar. Det första handlar om att de som är medlemsstater i FN då förväntas respektera att det är slutna omröstningar. Och när det gäller Sveriges del omfattas det av utrikessekretessen, har Patric Nilsson, kansliråd på UD, tidigare sagt till Expressen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.