Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige pressas av Estland om Estonia

Nya bilderna på Estonia: ”Hur kan de ha missat?”
Statsminister Stefan Löfven har haft flera blixtinkallade möten med Estlands premiärminister med anledning av de nya bilderna på Estonia.Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inrikesminister Mikael Damberg manar till lugn och tycker att debatten präglas av spekulationer.Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Utrikesminister Ann Linde kom tidigt på måndagen med ett uttalande om att Sverige i samarbete med Estland och Finland ska granska nya uppgifterna.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Estland kräver nya utredningar av Estonias vrak efter det nya fyndet i skrovet.

Sent på måndagen pratade Stefan Löfven och Estlands premiärminister ytterligare en gång.

– Vi tar de nya uppgifterna på största allvar, säger Löfven som inte utesluter vidare åtgärder.

Samtidigt tycker inrikesminister Mikael Damberg att allmänna debatten nu präglas av ”vilda spekulationer”.

i en dokumentärfilm som sänds på Dplay gör ett filmteam dykningar vid Estonia på Östersjöns botten och hittar ett cirka 4 gånger 1,5 meter stort hål. Hålet omnämns inte i de officiella utredningar som gjorts av katastrofen.

Från estniskt håll har krav kommit på att göra ytterligare en teknisk undersökning vid Estonia, som vilar på havets botten.

Premiärminister Jüri Ratas har varit pådrivande.

Sveriges statsminister Stefan Löfven kommenterar nu uppgifterna om hålet.

– Vi tar de nya uppgifterna på största allvar. Nu är det viktigt att våra expertmyndigheter så snabbt som möjligt kan göra en första bedömning av uppgifterna och det är för tidigt att utesluta vidare åtgärder.

”Spekulationer”

Inrikesminister Mikael Damberg hänvisar, precis som Stefan Löfven, till de svenska expertmyndigheterna. Men kommenterar ändå ett av utspelen.

Den estländska utredare Margus Krum, tidigare statsåklagare, har hävdat att en svensk ubåt kolliderade med Estonia.

– Jag tror att man ska vara försiktig att bidra med spekulationer i det här läget. Jag vill helst inte kommentera det eftersom det kan bidra till en upptrissad situation. Jag tror att man ska hålla diskussionen så seriös man bara kan, man ska lyssna på de som är experter i det här området, säger Mikael Damberg.

Därför pratar alla om Estonia nu

• 852 personer av de 989 som fanns ombord på Estonia dog när fartyget förliste i Östersjön, mellan Tallinn och Stockholm, den 28 september 1994.

• Estland, Finland och Sverige startade en gemensam utredning, med experter och ledamöter, som stod klar 1997. Resultatet från den officiella rapporten visar att ett bogvisir lossnade och att det därför forsade in vatten i fartyget.

• I en ny dokumentär om Estonia publiceras nya bilder som påstås visa ett cirka fyra meter avlångt hål på styrbords skrov.

• Margus Kurm, före detta statsåklagare i Estland, påstår att det är en svensk ubåt som kolliderat med Estonia – och att svenska myndigheter mörkat detta. Landets premiärminister Jüri Ratas kräver att det görs en ny utredning och nya dyk.

• Utredare Mikael Huss och Hans Rosengren uppger att det på 90-talet inte fanns något hål i skrovet. Båda deltog i Haverikommissionen utredning. Rosengren säger också att det då inte diskuterades att någon svensk ubåt skulle kolliderat med Estonia.

• Svenska regeringen har inte gett något besked om en ny utredning.

Se också:

Jimmie Åkesson (SD) om Estoniakatastrofen.

Regissören: ”En viktig upptäckt”

Regissören: ”En viktig upptäckt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.