Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige planerar hemlig vapenfabrik i Saudiarabien

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Hassan Ammar

Den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har planer på att hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. Det avslöjar Sveriges Radio Ekot på tisdagen.

Men FOI:s generaldirektör Jan Olov Lind förnekar uppgifterna.

- Vi har i dag inget avtalsbundet projekt med det landet, säger Jan Olov Lind till Ekot.

Saudiarabien är enligt människorättsorganisationer en av världens strängaste diktaturer och bryter mot de mänskliga rättigheterna. Men Sverige har ändå ett militärt samarbete med landet. Ekots nya uppgifter säger dessutom att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, planerar att hjälpa Saudiarabien att bygga upp en vapenindustri.

Den första delen i planen: Att bygga en missilfabrik i öknen. Planeringen för "projekt Simoom" har pågått sedan 2007, enligt Ekots uppgifter.

Interna dokument

Det är Sveriges Radios Ekots reportrar Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman som har fått tillgång till de interna regeringsdokumenten, där det enligt Ekot står att "projektet tänjer gränserna för vad som är möjligt för en svensk myndighet".

Men FOI:s generaldirektör Jan Olov Lind förnekar att projektet överhuvudtaget finns till.

- Vi har i dag inget avtalsbundet projekt med det landet, så jag har ingen kommentar eftersom vi inte har något projekt, säger Jan Olov Lind till Ekot.

Ekot: Har ni haft något projekt som hetat Simoom-projektet med Saudiarabien? 

- Svaret är nej.

Är det sant?

- Men alltså, hör du inte vad jag säger?

"Någon form av dialog"

Även om FOI:s generaldirektör Jan Olov Lind dementerar upgifterna, säger Jan Erik Lövgren, vice generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter, ISP, myndigheten som beviljar tillstånd för vapenexport i Sverige, att FOI fortfarande är involverade i planerna.

- Jag uppfattar att det pågår någon form av dialog med saudierna, säger Jan Erik Lövgren till Sveriges Radio Ekot.


Lyssna på Ekots inslag nedan. Läs hela Ekots reportage här. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.