Foto: Hassan Ammar
 Foto: Hassan Ammar

Sverige planerar hemlig vapenfabrik i Saudiarabien

Publicerad

Den svenska myndigheten Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) har planer på att hjälpa Saudiarabien att bygga en avancerad vapenfabrik. Det avslöjar Sveriges Radio Ekot på tisdagen.

Men FOI:s generaldirektör Jan Olov Lind förnekar uppgifterna.

- Vi har i dag inget avtalsbundet projekt med det landet, säger Jan Olov Lind till Ekot.

Saudiarabien är enligt människorättsorganisationer en av världens strängaste diktaturer och bryter mot de mänskliga rättigheterna. Men Sverige har ändå ett militärt samarbete med landet. Ekots nya uppgifter säger dessutom att Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, planerar att hjälpa Saudiarabien att bygga upp en vapenindustri.

Den första delen i planen: Att bygga en missilfabrik i öknen. Planeringen för "projekt Simoom" har pågått sedan 2007, enligt Ekots uppgifter.

Interna dokument

Det är Sveriges Radios Ekots reportrar Bo-Göran Bodin och Daniel Öhman som har fått tillgång till de interna regeringsdokumenten, där det enligt Ekot står att "projektet tänjer gränserna för vad som är möjligt för en svensk myndighet".

Men FOI:s generaldirektör Jan Olov Lind förnekar att projektet överhuvudtaget finns till.

- Vi har i dag inget avtalsbundet projekt med det landet, så jag har ingen kommentar eftersom vi inte har något projekt, säger Jan Olov Lind till Ekot.

Ekot: Har ni haft något projekt som hetat Simoom-projektet med Saudiarabien?

- Svaret är nej.

Är det sant?

- Men alltså, hör du inte vad jag säger?

"Någon form av dialog"

Även om FOI:s generaldirektör Jan Olov Lind dementerar upgifterna, säger Jan Erik Lövgren, vice generaldirektör på Inspektionen för strategiska produkter, ISP, myndigheten som beviljar tillstånd för vapenexport i Sverige, att FOI fortfarande är involverade i planerna.

- Jag uppfattar att det pågår någon form av dialog med saudierna, säger Jan Erik Lövgren till Sveriges Radio Ekot.

 

Lyssna på Ekots inslag nedan. Läs hela Ekots reportage här.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag