Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige öppnar – efter 568 dagar

Lena Hallengren om vad som gäller efter 29 september.
Krögarna planerar stort för den kommande veckan med lättade restriktioner.
Foto: STOCK ADOBE

Nu blir saker som vanligt igen.

På onsdagen öppnar Sverige – efter 19 månader med coronarestriktioner.

– Vi anordnar fest i fyra dagar, så vi slår på stora trumman, säger krögaren Louice Nilsson.

Chatta: Nu öppnar Sverige

Den 29 september 2021 är en historisk dag. 568 dagar efter de första restriktionerna infördes, i mars 2020, återgår saker i stort sett till det normala.

På restaurang Joe Farelli's i Göteborg har pandemin varit en pärs. Men nu räknar man med ett annat liv i luckan.

– Personalen vi har nu är ganska ny och vi kommer att ha ett möte inför så att alla kommer förstå hur mycket det kommer vara, och förstå hur lite plats vi kommer ha att gå på med mat och dryck, säger Simon Morberg från familjeföretaget Farelli's.

Simon Morberg på Joe Farelli's ser fram emot öppningen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Glada miner

Anna Dubar, 49, präst i Svenska kyrkan i Göteborg, är glad.

– Jag ser mest fram emot att hysterin kan lägga sig så folk vågar umgås och hoppas att det ska bli som vanligt.  Att man ska kunna träffas, kunna gå ut och återgå till det vanliga igen.

Anna Dubar, 49, präst i Svenska kyrkan i Göteborg, är glad.
Foto: HENRIK JANSSON

På restaurang Häktet i Stockholm ska det bli fest i fyra dagar. På onsdagskvällen har de extra ordningsvakter och personal.

– Man har ju läst lite kring hur det var i Norge. Dels så blir man väl kanske lite chockad, det känns som ett riot. Jag har inte känslan av att det kommer bli så i Sverige. Jag känner att det kommer vara en stor folkfest, säger Louice Nilsson, vd för restaurang Häktet.

Gunilla Källman och Christer Wannheden i Göteborg kan kramas igen när restriktionerna släpper.
Foto: FOTO: HENRIK JANSSON
Utanför Direkten i Lindome träffas ett gäng pensionärer varje dag. Utomhus och håller avstånd. Men i vinter kan de ses inomhus, vaccinerade och utan restriktioner.
Foto: HENRIK JANSSON

007-premiär

Totte Lundgren, vd på Kulturbolaget och Slagthuset i Malmö, blev förvånad över att ”de släppte allt plötsligt” men samtidigt känns det förstås bra.

– Det känns kul att köra i gång och man kan jobba som man gjorde innan. Men folk vill spela och ungdomar vill gå ut och kanske också gamlingar.

På Centrumbiografen i Ronneby kommer öppningsdagen firas rejält – eller närmare bestämt 00.07 natten till torsdagen. Då är det nämligen världspremiär av James Bonds nya film ”No Time to Die”.

– Det känns fantastiskt, vi har årets mest efterlängtade film och nattbio, säger Tomas Forsberg som äger biografen.

Totte Lundgren tillsammans med hustrun Mona när Malmö arena firade 10 år 2018.
Foto: JENS CHRISTIAN

Idrottsfest

Öppningen av samhället betyder också att publiken välkomnas tillbaka till idrottsevenemang.

I samband med Malmö FF:s hemmamatch mot Mjällby i allsvenskan på söndag planeras ”den största marschen i den malmöitiska läktarkulturens historia” enligt klubbens officiella Twitterkonto.

För Rebecca Bayer, ordförande i MFF Support, känns det underbart.

– Det är fantastiskt. Världens lycka nu och en stor lättnad.

Martin Lindqvist, 62, polis i Alingsås, ska se på IFK Göteborg i Borås i helgen. 

– Det kommer att gå 12 bussar från Göteborg. Det är familjen och blåvitt som gäller. 

Polis förbereder sig

Polisen planerar nu att lägga mer resurser på kvällar och nätter i krogtäta områden. Incidenter med bråk och misshandel väntas öka.

Men Per Englund, tidigare kommenderingschef för polisens särskilda händelse corona, har svårt att tänka sig ett kaosartat scenario likt det i Norge.

– De fick väldigt kort om tid att förbereda sig, mindre ett dygn. De har också haft helt andra restriktioner än vad vi har haft. Det som saknats i Sverige är dans, nu ska man inte underskatta dansens betydelse, men vi har vant oss på ett annat sätt, säger han.

Samhället öppnar även upp i andra delar av världen och förra veckan kom nyheten att USA tänker släppa in EU-resenärer från och med november. Jeanette Brauer, 53, projektledare från Skövde, är sugen på att åka tid.

– Jag ser mest fram emot att få resa igen, vi i familjen brukar åka till USA och Florida. Sen ser jag fram emot att få gå på konsert och teater i gen. Att få återgå till det vanliga.

Det händer den 29 september

• Deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar tas bort.

• Deltagartaken för privata sammankomster i till exempel hyrda lokaler tas bort.

• De kvarvarande restriktioner som finns på serveringsställen tas bort.

• Folkhälsomyndighetens råd om att arbeta hemifrån tas bort och en successiv återgång till arbetsplatsen kan inledas.


Vad ser du mest fram emot när restriktionerna släpper?

Simon Hult, 18, Studerar ekonomi, Torslanda:– Det blir att kunna få gå på restaurang igen, inte behöva planera över hur många vi blir och även bara kunna gå ut och ta en öl igen. Umgås med vännerna. Det blir ingen utgång i morgon när restriktionerna släpps men kanske till helgen.
Foto: HENRIK JANSSON
Monika Hagen, 58, försäljare, Göteborg:– Jag kommer att hålla mig undan! Jag tar det lugnt och kommer inte förändra så mycket. Men det är framför allt roligt för idrotten, att det kommer att kunna spelas inför fyllda arenor igen.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Martin Lindqvist, 62, polis, Alingsås:– Att gå på fotboll, på fredag är det bortamatch i Borås, IFK mot Elfsborg. Det kommer gå 12 bussar från Göteborg. Det är familjen och blåvitt som gäller. Det är tillbaka på ruta ett igen nu för alla, det är ju underbart.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Jeanette Brauer, 53, projektledare, Skövde:– Jag ser mest fram emot att få resa igen, vi i familjen brukar åka till USA och Florida. Sen ser jag fram emot att få gå på konsert och teater i gen. Att få återgå till det vanliga.
Foto: HENRIK JANSSON
Jari Peltonen, 60, montör, Emmaboda:– Jag skulle absolut vilja gå på en rockkonsert eller teater, och från och med onsdag blir det fullt ös på fotbollsläktarna med.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Piller mot covid-19 utforskas – resultat väntas redan i höst

Glädjebesked för spruträdda – ska bekämpa spridning.

Tidigare 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.