Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige öppnar för vapenexport till Turkiet

Följ senaste nytt i Expressens livesändning
Erdogan.
Foto: APAIMAGES/SHUTTERSTOCK / APAIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Sverige kan exportera produkter till Turkiet som berörs av vapenexportlagen.

Det efter ett nytt beslut från Inspektionen för strategiska produkter, som fattar beslut om vapenexport, rapporterar Ekot.

Det handlar om följdleveranser av produkter inom teknik och elektronik.

Det är första gången sedan 2019 som tillståndet ges och bakgrunden är Sveriges Natoansökan.

Sedan Sverige meddelat att man vill bli medlem i försvarsalliansen har regeringen öppnat för att förutsättningarna för att sälja vapen till Turkiet kan ändras.

ISP framhåller att det tillstånd som nu getts gäller följdleveranser i kategorin övrig krigsmateriel. Det handlar om elektronisk utrustning, programvara och tekniskt bistånd.

Inspektionen noterar särskilt att tillståndet har getts efter samråd med Exportkontrollrådet, där representanter för riksdagens partier sitter.

Har inte funnits något embargo

ISP betonar att det inte har funnits eller finns något vapenembargo mot Turkiet. Men i oktober 2019 drog inspektionen in de tillstånd för utförsel av krigsmateriel till Turkiet som fanns. Sedan dess har, fram till nu, har inga tillstånd utfärdats.

”Sveriges ansökan om medlemskap i Nato stärker i hög grad de försvars- och säkerhetspolitiska skäl som talar för att bevilja export av krigsmateriel till andra medlemsstater, däribland Turkiet.” skriver ISP.

ISP hänvisar till utrikesdeklarationen och uttalanden från statsminister Magdalena Andersson och utrikesminister Ann Linde om att ett Natomedlemskap förändrar förutsättningarna för reglerna för export av krigsmateriel och hur de ska tolkas.

”Med hänsyn till de förändrade försvars- och säkerhetspolitiska omständigheterna har ISP efter en helhetsbedömning beslutat att bevilja ett tillstånd för följdleveranser från svensk försvarsindustri till Turkiet,” skriver inspektionen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.