Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige och Israel i nytt bråk efter röst

Utrikesminister Margot Wallström.Foto: /Ibl / /IBL ALL OVER PRESS FINLAND
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.Foto: Menahem Kahana / Pool / Epa / Tt / EPA TT NYHETSBYRÅN

Sverige underkände Israels anspråk på hela Jerusalem.

Nu har ambassadör Carl Magnus Nesser kallats upp till Israels utrikesdepartement för att motta en israelisk protest, skriver Dagens Nyheter.

Men utrikesminister Margot Wallström försvarar det svenska beslutet att rösta ja.

"Innehållet var acceptabelt för oss" skriver hon i en kommentar till TT.

Det var i tisdags kväll som FN-organet Unesco röstade om en resolution som slår fast att Israels utgrävningar i östra Jerusalem är ett brott mot internationell lag.

Som enda europeiska land valde Sverige att rösta ja till resolutionen, som underkände det israeliska anspråket, medan de flesta andra europeiska länder valde att lägga ned sin röst. Grekland, Storbritannien, Italien och Litauen röstade mot resolutionen.

Det svenska agerandet uppskattas inte av israeliska regeringen.

De har nu valt att kalla upp den svenske ambassadören i Tel Aviv Carl Magnus Nesser till landets utrikesdepartement för att protestera mot det svenska ställningstagandet.

– De högre tjänstemännen har uttryckt sitt missnöje över Sveriges röst i Unesco. Rösten är mot Israel och en del av ett systematiskt svenskt röstbeteende, säger Emmanuel Nahshon, talesperson för israeliska UD, till tidningen Times of Israel.

 

LÄS MER: Björklund: Smaklöst agerande av svenska regeringen

 

Wallström: Sverige stöder Unesco

Samtidigt har premiärminister Benjamin Netanyahu kallat resolutionen ”absurd” och gav omedelbart order att skära ned Israels bidrag till Unescos budget med en miljon dollar, skriver DN.

I en skriftlig kommentar till TT beskriver utrikesminister Margot Wallström resolutionen som balanserad och att Jerusalems betydelse för alla de tre monoteistiska religionerna lyfts fram.

"Alla EU:s ändringsförslag har tillgodosetts, varför innehållet var acceptabelt för oss. Sverige eftersträvade EU-enighet in i det sista. Det var först efter EU-konsensus brutits som Sverige beslutade att rösta för resolutionstexten. Sverige stöder fullt ut Unescos viktiga arbete för att skydda världsarvet i Jerusalem, vari givetvis ingår både judiskt, muslimiskt och kristet arv.", skriver hon till TT.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.