Sverige och FRA deltog i hackerattack

Edward Snowden.

Sverige och FRA påstås, enligt SVT:s "Uppdrag granskning", deltagit i en hackerattack i samarbete med USA och Storbritannien.

Attacken ingick i det hemliga projektet Winterlight. Det visar dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckt – och som redaktionen kommit över genom Guardian-journalisten Glenn Greenwald.

– Min slutsats är att FRA har deltagit i aktiv signalspaning, det vill säga hacking, säger Fredrik Laurin på "Uppdrag granskning".

Aktiv signalspaning är enligt lag förbjudet.

"Uppdrag granskning" har avslöjat flera nyheter om det nära samarbetet mellan amerikanska underrättelsetjänsten NSA och Försvarets radioanstalt FRA.

I kvällens program i SVT1 och SVT Play klockan 20.00 kommer nya avslöjanden:

– Det som är mest anmärkningsvärt är att FRA:s och NSA:s relation är så otroligt intim. Att de samarbetar kring några av de mest moderna övervakningssystemen, som NSA använder. De samarbetar också kring några av de mest kontroversiella arbetsmetoderna – nämligen hacking, säger Fredrik Laurin, en av "Uppdrag gransknings" reportrar bakom kvällens reportage.

Sverige och FRA påstås, enligt dokument till "Uppdrag granskning", ha deltagit i en hackerattack i samarbete med USA och Storbritannien. Quantum projects-attacken ingick i det hemliga projektet Winterlight, enligt de dokument som visselblåsaren Edward Snowden läckt – och som redaktionen kommit över genom sina kontakter med den framgångsrike journalisten Glenn Greenwald.

"Uppdrag gransknings" slutsats genom dokumenten är att FRA har deltagit i attacken genom att styra ett antal attackservrar mot ett oidentifierat mål. Dokumenten som redaktionen kommit över påstås också visa att FRA och NSA samarbetar i det hemliga Quantum projects.

Det slutgiltiga målet med en Quantumattack är att ta sig in och ta kontrollen av den dator som är målet för intrånget. Det sker genom att trojaner, "shots", skickas in i andra datorer eller servrar. På så sätt kan man kapa och ta över den dator som är målet för attacken.

– Man angriper internetanvändare genom att injicera skadliga koder i en annan dator för att, som exempel, kunna se vilka tangenter personen trycker på, säger Fredrik Laurin.

Kan man säga att FRA har gjort intrång?

– Nej, man kan inte säga det. Vi vet inte att de så kallade "shotsen" har skjutits mot ett mål. Det kan ha varit en övningstavla. Men, allvarligt talat, det här nämns på ett toppmöte mellan två chefer. Det här andas att man provskjutit i verkligheten, säger Fredrik Laurin.

"Uppdrag granskning"-redaktionen har lagt ner ett omfattande arbete för att komma över de läckta dokumenten.

Fredrik Laurin och "Uppdrag granskning"-kollegan Sven Bergman fick resa till Rio de Janeiro, där de stämt möte med The Guardians reporter, som hade de läckta dokumenten.

– Vi har ända sedan i somras försökt få kontakt med de få personer som har tillgång till dokumenten för vi ville se vad de sa om FRA. Till slut fick vi träffa Glenn Greenwald. Tillsammans med hans researchers fick vi kolla i materialet, vad som finns om Sverige. Det som också är nytt är att FRA och NSA har ett väldigt tajt samarbete kring USA:s mest utbredda och kraftfulla övervakningssystem, XKeyscore – Google för spioner.

Programmet ger, enligt "Uppdrag granskning", FRA en möjlighet till närmast fri lejd in i NSA:s databaser, där en omfattande internet- och telefontrafik finns samlad.

• Vad kan det här innebära för svensk del?

– En bra fråga. Det får debatten utvisa. Är det lagligt för FRA att angripa internetanvändare på nätet eller är det inte det? FRA:s generaldirektör har ju förnekat inför riksdagen att man sysslar med aktiv signalspaning, hackning – men dokumenten från NSA visar att de gör det.

Nils Hanson är ansvarig utgivare på "Uppdrag granskning".

Han säger:

– Vi tycker att det här har ett stort allmänintresse som kommer till allmänhetens kännedom. Det är i högsta grad motiverat att publicera uppgifterna. Generaldirektören på FRA har ju sagt att man inte ägnar sig åt aktiv signalspaning, eller hacking, som är förbjudet. Eftersom dokumenten talar ett så tydligt språk tycker jag att det är viktigt att vi publicerar detta.

Fredrik Wallin är talesman på FRA, Försvarets radioanstalt:

– Vi håller inte på med någon spionverksamhet, utan vi håller på med försvarsunderrättelseverksamhet utifrån de inriktningar vi har från svenska uppdragsgivare.

På vilket sätt har de här programmen använts?

– Vilka metoder och verktyg vi använder kan vi naturligtvis inte kommentera.

Hur nära har samarbetet varit med NSA?

– Vilka länder vi samverkar med det kommenterar vi inte.

Men dokumenten visar att det funnits ett nära samarbete med NSA.

– Tyvärr kan jag inte kommentera uppgifter om enskilda, påstådda samarbeten, säger Fredrik Wallin och tillägger:

– Det är svårt att förhålla mig till den typen av uppgifter. De anser sig ha dokument som säger olika saker. Vi har försökt vara öppna och svara så gott vi kan.

Journalisten Fredrik Laurin tycker att de nya uppgifterna är uppseendeväckande för svenskt vidkommande.

– Jag tycker man ska fundera flera varv på vad det är för mandat vi ger till våra myndigheter när de bedriver massövervakning på den här nivån, när de inlåter sig på sådant som vi normalt ser kriminella hålla på med, nämligen angripa datorer på nätet.

FAKTA

Så fungerar XKeyscore:

• XKeyscore, eller XKS, är ett hemligt datasystem, ett slags spionverktyg för Google, som används av den amerikanska underrättelsetjänsten National Security Agency (NSA) för att söka och analysera datatrafik. Med några enkla knapptryck kan en dataanalytiker få tillgång till nästan allt en användare gör på nätet - från chattkonversationer till e-post, surfvanor och vilka internetsidor en viss person besöker.

• Programmets existens avslöjades av NSA-avhopparen Edward Snowden i juli i år.

I en artikel i The Guardian i juni kommenterade Snowden XKeyscore:

Jag kan sitta vid mitt skrivbord och avlyssna vem som helst – från dig eller din revisor, till en federal domare till presidenten, bara jag har en personlig e-post.

Det här är Quantum projects:

• Det finns olika Quantumprojekt. Det som aktualiserats genom SVT:s "Uppdrag gransknings" avslöjande är det som kallas Quantum inserts, där man genom att föra in trojaner, "shots" i andra datorer eller servrar kapar, tar över och styr datorn eller servern.

• Det här är ett projekt för att injicera skadlig kod i andra datorer. Det sker på en mängd olika sätt. Exempelvis, som i ett dokumenterat fall, ville NSA komma åt inloggningsuppgifter i en dator för att se vilka tangenter personen trycker på. Det slutgiltiga är att komma åt inloggningsuppgifter så att de kommer in i servarna och kan styra dessa, förklarar Fredrik Laurin.

• Ett "shot" är när man skjuter skadlig kod mot en webläsare. Efter ett "succesful shot" får den som försöker ta sig in kontroll över datorn. Efter att det gjorts kan de komma in med sin fjärrstyrningsprogramvara.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.