Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige och Finland ska stödja varandra militärt

Försvarsminister Peter Hultqvist: ”Armén måste bli större”.
Peter Hultqvist har varit försvarsminister sedan oktober 2014. Foto: LISA MATTISSON
Det militära samarbetet mellan de två nordiska länderna fördjupas. Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN

Sverige och Finlands försvarssamarbete fördjupas. 

Från och med i sommar kan regeringen begära omedelbar hjälp från Finland, skriver SVT. 

– Det höjer tröskeln mot eventuella konflikter, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT

Sedan 2014 har Sverige och Finland ett fördjupat militärt samarbete och i sommar fördjupas det ännu mer. Från och med då kan regeringen ta beslut om att stödja Finland militärt vid exempelvis kränkningar av finländskt territorium utan att fråga riksdagen. Något som Peter Hultqvist menar höjer tröskeln mot eventuella konflikter. 

– Det är en bra signal till omvärlden att vi samarbetar på allvar och på riktigt, säger Peter Hultqvist till kanalen. 

Man ska också kunna få omedelbar hjälp från Finland vid ett väpnat angrepp. Anledningen till att man tagit det här beslutet är för att man vill vinna tid vid en eventuell kris. 

– Det måste vara så att krisen inte är över när man fattar beslutet. Här måste det till en snabbhet om man ska kunna hjälpa varandra med omedelbar verkan, säger Peter Hultqvist (S) till SVT.

Försvarsministern vill dock betona att om Finland skulle bli utsatt för en väpnad attack så krävs det ett riksdagsbeslut. 

– Går man in i en väpnad konflikt mot ett annat land så är risken uppenbar att man är med i ett krig och då krävs det ett riksdagsbeslut, säger han. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.