Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige och Danmark i samarbete mot "fake news" från Ryssland

Både Sverige och Danmark har utsatts för olika typer av ryska attacker. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Claus Hjort Frederiksen, försvarsminister i Danmark. Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Rysslands upprustning och agerande i flera konflikter har gjort Östersjöområdet mer osäkert, menar försvarsministrarna. Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

Ryska cyberattacker och "fake news" oroar försvarsministern Peter Hultqvist och hans danska ministerkollega Claus Hjort Frederiksen.

Både Sverige och Danmark har blivit utsatta – och nu ska länderna vässa samarbetet på området. 

"När vi inte tydligt kan skilja falska nyheter och desinformation från vad som är sant och riktigt, blir vi allt mer osäkra", skriver försvarsministrarna i en debattartikel i Aftonbladet.  

Enligt Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) och hans danska kollega Claus Hjort Frederiksen (V) har säkerhetssituationen kring Östersjön försämrats genom den militära upprustningen i Ryssland – vilket ställer ökade krav på ett fördjupat försvarssamarbete, skriver ministrarna i en debattartikel i Aftonbladet.   

Upprustningen och Rysslands agerande i Georgien 2008, annekteringen av Krim och konflikten i Ukraina oroar. 

"Den militära upprustningen och agerandet är det mest självklara, men även den så kallade hybridkrigföringen, som inkluderar olika former av cyberattacker, desinformation och falska nyheter som kan skapa osäkerhet i samhället", skriver försvarsministrarna.

Claus Hjort Frederiksen, försvarsminister i Danmark. Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Ska öka samarbetet mot ryska "fake news"

Hultqvist och Hjort Frederiksen skriver vidare att båda länderna har utsatts av ryska attacker i olika former. 

"När vi inte tydligt kan skilja falska nyheter och desinformation från vad som är sant och riktigt, blir vi allt mer osäkra. Vi har båda blivit utsatta i olika former och därför vill vi bättre på att försvara vårt samhälle även inom detta område. Här kommer vi att öka vårt samarbete", fortsätter de.

Rysslands upprustning och agerande i flera konflikter har gjort Östersjöområdet mer osäkert, menar försvarsministrarna. Foto: ALEXEI DRUZHININ / AP TT NYHETSBYRÅN

Viktigt att Aurora 17 beskrivs på rätt sätt

Ministrarna skriver vidare om den stora militärövningen Aurora 17 som snart genomförs i Sverige. Övningen beskrivs som den största i Sverige på 20 år – där Danmark, Norge, Finland, de baltiska staterna och USA har bjudits in att delta. 

Försvarsministrarna påpekar att det har förekommit desinformation rörande Aurora 17 och att man måste reagera "så att inte en felaktig bild sprids".