Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige och Danmark i marinövning i Östersjön

Militärstrategen Ilmari Käihkö: Därför kränkte Ryssland svenskt luftrum.
HMS Karlstad deltar från svensk sida i marinövningen i södra Östersjön. Fartyget, som har beteckningen K 35, är av ”smygetyp” och svår att upptäcka på rader. Besättningen består av ett 40-tal personer.
Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten
Den danska fregatten Niels Juel med beteckningen F 363 deltar i helgens marina övning i södra Östersjön.
Foto: Danska flygvapnets fototjänst

Militära fartyg från Sverige och Danmark ska samöva i södra Östersjön.

Övningen sker inom ramen för JEF – Joint Expeditionary Force.

Marinen har sedan flera månader tillbaka i det tysta ökat närvaron till sjöss.

– Vi har en så kallad förstärkt sjöbevakning, säger kapten Jimmie Adamsson på 3:e sjöstridsflottiljen.

I den dansk-svenska övning som inleds under fredagen ingår den svenska korvetten HMS Karlstad av Visbyklassen och den danske fregatten Niels Juel.

– De ska patrullera i södra Östersjön och öva att jobba ihop, säger kapten Jimmie Adamsson.

Övningen innebär bland annat att de två fartygen ska träna på att överförföra information mellan enheterna. Kommunikationen sker på engelska och man använder Natos kommandospråk.

Niels Juel är utrustad med avancerade sensorsystem och vapensystem där beväpningen består av en kanon, luftvärnsrobotar och sjömålsrobotar.

Det svenska fartyget är av ”smygetyp” som gör att fartyget är svårt att upptäcka på radar. I bestyckningen ingår sjömålsrobotar, antiubåtstorpeder och en Boforskanon.

Övningen äger rum inom ramen för JEF – Joint Expeditionary Force – som i grunden är ett brittiskt initiativ och består av förband från samtliga vapenslag som kan sättas samman till en snabbinsatsstyrka.

De länder som ingår i JEF-samarbetet är förutom Danmark och Sverige även de tre baltiska länderna, Finland, Nederländerna, Norge och Storbritannien. JEF kan ställas till förfogande för operationer som genomförs av EU, Nato eller FN.

Förstärkt sjöbevakning

Övningen var planerad sedan länge, men inleds när hela Östersjöregionen blivit allt hetare efter den ryska invasionen av Ukraina.

– Naturligtvis får övningen ett större allvar nu mot bakgrund av vad som händer i vår närhet, säger kapten Jimmie Adamsson.

Marinen har i det tysta trappat upp sin synliga närvaro till sjöss. Den ökade sjönärvaron i främst Östersjön inleddes redan innan årsskiftet.

Helgens övning ska pågå i södra Östersjön.

Gotland är strategiskt viktigt att försvara vid ett anfall, men de två fartygen kommer alltså att operera längre söderut. 

– Men det finns andra viktiga ställen förutom Gotland. Dit hör bland annat Östersjöinloppen och Bornholmsgattet, säger Jimmie Adamsson.

Bornholmsgattet är havssundet mellan danska Bornholm och Skånes kust.

Övningen avslutas på söndag.

”Kan vara ren skrämseltaktik från rysk sida”

Kränkningen från Ryssland skedde samtidigt som Finland och Sverige genomförde gemensam militärövning. Michael Claesson, insatschef försvarsmakten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.