Sverige nobbar europeisk skyddsstyrka – och för dialog med Iran

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sverige för dialog med Iran om det beslagtagna fartyget Stena Impero.

Men Sverige ställer sig tills vidare utanför den planerade europeiska skyddsstyrkan som ska eskortera båtar i Hormuzsundet.

Sverige ”har inte aktivt sökt deltagande” i det nya initiativet, skriver UD till TT, medan Margot Wallströms pressekreterare säger att Sverige inte har tillfrågats och därför ”inte tagit ställning”.

Iran beslagtog den svenskägda men brittiskflagade oljetankern Stena Impero den 21 juli. Svenska UD för dialog med Iran – och Storbritannien – för att få loss båten, skriver Svenska Dagbladet. 

Samtidigt ställer Sverige inte upp i den gemensamma sjösäkerhetsinsats som Storbritannien föreslår. Det handlar om en planerad skyddsstyrka som ska förhindra att Iran stoppar andra fartyg.

Kontakt med besättningen

Rederiet Stena Bulk fick kontakt med fartygets 23 man starka besättning på tisdagen.

– Jag hade ett kortare samtal med kapten. Besättningen var naturligtvis under stor psykisk press – de sitter ju som fångar på sin egen båt – men ska ha behandlats väl, säger rederiets vd Erik Hånell till SvD.

– De har även fått prata med sina anhöriga, men inte per än ett par minuter per gång, säger han.

Hoppas på förhandlingar

Hånell räknar nu med att de svenska och brittiska regeringarna via förhandlingar ska lyckas få Iran att släppa fartyget.

Förutom Storbritannien stöder länder som Danmark, Frankrike, Italien och Nederländerna den föreslagna skyddsstyrkan. Men enligt UD har Sverige inte blivit tillfrågat om att delta och tar inte heller något eget initiativ till deltagande.

”Sverige har haft en löpande dialog med Storbritannien i ärendet sedan frågan om fartyget i Hormuz blev aktuell, men har inte aktivt sökt deltagande i Storbritanniens nya initiativ. Sverige har inte heller fått en förfrågan om att delta”, skriver UD i en kommentar, enligt TT.

Jasmina Sofic, pressekreterare hos utrikesminister Margot Wallström, vill förtydliga denna UD-kommentar.

”Sverige för en dialog med Storbritannien, Iran och andra aktörer, däribland Stena. Sverige har inte tagit ställning till Storbritanniens skyddssatsning, då Sverige inte har fått en formell förfrågan som de andra länderna har fått”, skriver hon i ett mejl.

Oppositionen vill se skyddsstyrka

Men oppositionen vill se ett svenskt deltagande i den planerade insatsen.

– Det ligger i linje med vår säkerhetspolitiska tradition och det ligger även i linje med svenska intressen. Om det är så att övriga Europa och våra närmaste grannar deltar, då måste vi också göra det, säger Liberalernas försvarspolitiske talesperson Allan Widman till TT.

Stena Bulks vd Erik Hånell välkomnar Storbritanniens initiativ till en skyddsstyrka i Hormuzsundet.

– Internationell sjöfart förväntar sig att det ska finnas en säker transport genom sundet, och det är bra om det tillkommer åtgärder som gör att vi även fortsättningsvis kan transportera säkert, säger han till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.