Enligt professor Hans Rosling kan andelen tonårspojkar i Sverige bli lika hög som i Kina om fyra månader, om flyktingströmmen fortsätter som i dag är. Foto: Magnus Liljegren/All Over PressEnligt professor Hans Rosling kan andelen tonårspojkar i Sverige bli lika hög som i Kina om fyra månader, om flyktingströmmen fortsätter som i dag är. Foto: Magnus Liljegren/All Over Press

Enligt professor Hans Rosling kan andelen tonårspojkar i Sverige bli lika hög som i Kina om fyra månader, om flyktingströmmen fortsätter som i dag är.

 Foto: Magnus Liljegren/All Over Press
– Vi har goda skäl att betrakta det som en nackdel att det blir en påtaglig könsojämlikhet, säger professorn.– Vi har goda skäl att betrakta det som en nackdel att det blir en påtaglig könsojämlikhet, säger professorn.
– Vi har goda skäl att betrakta det som en nackdel att det blir en påtaglig könsojämlikhet, säger professorn.

Sverige närmar sig Kinas könsobalans

Publicerad

Om flyktingströmmen fortsätter som i dag är andelen tonårspojkar i Sverige lika hög som i Kina om fyra månader.

Enligt professor Hans Rosling finns det en del problem med en sådan könsobalans.

– Vi har goda skäl att betrakta det som en nackdel att det blir en påtaglig könsojämlikhet, säger professorn.

Från januari till oktober i år har 23 349 ensamkommande barn sökt om asyl i Sverige. En absolut majoritet – över 21 200 – av dem är pojkar i åldrarna mellan 13-17 år. Endast runt 2 000 av dem är flickor, enligt statistik från Migrationsverket.

Samtidigt: Mellan 1998-2002 föddes i snitt 90 984 barn – varav i snitt 46 823 pojkar – per år i Sverige, enligt SCB.

– Sådant går lite upp och ner från år till år. Men generellt sett föds något fler pojkar än flickor, säger Karin Anderberg vid SCB:s press.

Med andelen flyktingpojkar som anlänt i år innebär det att det finns runt 35 000 fler tonårspojkar än tonårsflickor i Sverige.

Nu säger Hans Rosling, professor i internationell hälsa, att Sverige närmar sig samma könsfördelning bland ungdomar som Kina, där pojkar är klart överrepresenterade.

 

 

Nu föds runt 106 pojkar på 100 flickor i Sverige. Om fyra månader menar Hans Rosling att representationen kan ligga på 120 pojkar/100 flickor.

– Det är en grov uppskattning, det är en så kraftig förändring. Det har redan nu påverkat statistiken i Sverige. Samtidigt blir det en påverkan i andra ändan där flickor blir lämnade, säger Hans Rosling.

– Det blir med nödvindighet någon som inte hittar en partner, en pojke på sex kan inte hitta en partner.

 

LÄS MER: Därför är de flesta flyktingarna unga män

 

Betraktas som en nackdel

Den största effekten blir enligt Hans Rosling just den: Att personer kan få svårt att hitta en partner. Men även jobb och utbildningar personer av olika kön generellt söker sig till kan påverkas.

– Vi har goda skäl att betrakta det som en nackdel att det blir en påtaglig könsojämlikhet. Det finns ett begrepp som kallas "balanserad befolkning", om lika många barn föds varje år räcker dagis, skola och jobb till. Annars blir det svårare.

För att förändra situationen krävs drastiska åtgärder, menar han. Inte minst vad gäller asylpolitiken.

– På det sätt som asyl erbjuds nu, att man måste sätta ner fötterna i landet efter en både dyr och farlig färd ... det är inget man skickar i väg en flicka, som levt i en begränsad kultur, på. Så då blir de kvar. Och så har man inte råd, säger Hans Rosling och menar att situationen på plats måste förbättras, och att det måste bli enklare för hela familjer att söka skydd tillsammans.

– Det är anmärkningsvärt, och det är väldigt svåra situationer som ligger bakom att man skickar i väg de här killarna, säger Hans Rosling och fortsätter:

– Jag har ingen avsikt med att säga det här. Det är mest en reflektion, jag försöker undervisa och så får man förhålla sig till det. Det är inget att överdriva.

 

Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag