Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige närmar sig Kinas könsobalans

Enligt professor Hans Rosling kan andelen tonårspojkar i Sverige bli lika hög som i Kina om fyra månader, om flyktingströmmen fortsätter som i dag är.
Foto: Magnus Liljegren/All Over Press
– Vi har goda skäl att betrakta det som en nackdel att det blir en påtaglig könsojämlikhet, säger professorn.

Om flyktingströmmen fortsätter som i dag är andelen tonårspojkar i Sverige lika hög som i Kina om fyra månader.

Enligt professor Hans Rosling finns det en del problem med en sådan könsobalans.

– Vi har goda skäl att betrakta det som en nackdel att det blir en påtaglig könsojämlikhet, säger professorn.

Från januari till oktober i år har 23 349 ensamkommande barn sökt om asyl i Sverige. En absolut majoritet – över 21 200 – av dem är pojkar i åldrarna mellan 13-17 år. Endast runt 2 000 av dem är flickor, enligt statistik från Migrationsverket.

Samtidigt: Mellan 1998-2002 föddes i snitt 90 984 barn – varav i snitt 46 823 pojkar – per år i Sverige, enligt SCB.

– Sådant går lite upp och ner från år till år. Men generellt sett föds något fler pojkar än flickor, säger Karin Anderberg vid SCB:s press.

Med andelen flyktingpojkar som anlänt i år innebär det att det finns runt 35 000 fler tonårspojkar än tonårsflickor i Sverige.

Nu säger Hans Rosling, professor i internationell hälsa, att Sverige närmar sig samma könsfördelning bland ungdomar som Kina, där pojkar är klart överrepresenterade.


https://twitter.com/HansRosling/status/669673779359064064

Nu föds runt 106 pojkar på 100 flickor i Sverige. Om fyra månader menar Hans Rosling att representationen kan ligga på 120 pojkar/100 flickor.

– Det är en grov uppskattning, det är en så kraftig förändring. Det har redan nu påverkat statistiken i Sverige. Samtidigt blir det en påverkan i andra ändan där flickor blir lämnade, säger Hans Rosling.

– Det blir med nödvindighet någon som inte hittar en partner, en pojke på sex kan inte hitta en partner.


LÄS MER: Därför är de flesta flyktingarna unga män


Betraktas som en nackdel

Den största effekten blir enligt Hans Rosling just den: Att personer kan få svårt att hitta en partner. Men även jobb och utbildningar personer av olika kön generellt söker sig till kan påverkas.

– Vi har goda skäl att betrakta det som en nackdel att det blir en påtaglig könsojämlikhet. Det finns ett begrepp som kallas "balanserad befolkning", om lika många barn föds varje år räcker dagis, skola och jobb till. Annars blir det svårare.

För att förändra situationen krävs drastiska åtgärder, menar han. Inte minst vad gäller asylpolitiken.

– På det sätt som asyl erbjuds nu, att man måste sätta ner fötterna i landet efter en både dyr och farlig färd ... det är inget man skickar i väg en flicka, som levt i en begränsad kultur, på. Så då blir de kvar. Och så har man inte råd, säger Hans Rosling och menar att situationen på plats måste förbättras, och att det måste bli enklare för hela familjer att söka skydd tillsammans.

– Det är anmärkningsvärt, och det är väldigt svåra situationer som ligger bakom att man skickar i väg de här killarna, säger Hans Rosling och fortsätter:

– Jag har ingen avsikt med att säga det här. Det är mest en reflektion, jag försöker undervisa och så får man förhålla sig till det. Det är inget att överdriva.


https://twitter.com/HansRosling/status/669678035654852608

Så många flickor/pojkar föddes i Sverige 2014

2014 föddes 114 907 barn i Sverige, enligt Statistiska centralbyrån, SCB.

Av dem var 55 809 flickor och 59 098 pojkar.

Könsojämlikhet i världen

Kina räknas som det land i världen med störst obalans mellan könen. Bara 832 flickor per 1000 pojkar föds där på grund av selektiva aborter.

I Indien ligger motsvarande siffra på 927 flickor på 1000 pojkar. I rikare provinser och delstater är obalansen ännu tydligare.

Andra länder med stor obalans mellan könen är Sydkorea, Taiwan, Singapore, Malaysia och Vietnam.

Källa: Unicef.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.