Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige köper luftvärn för 10 miljarder

Försvarsminister Peter Hultqvist har tagit ett beslut. Foto: PERNILLA WAHLMAN/ TT NYHETSBYRÅN
Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Sverige köper det amerikanska luftvärnssystemet Patriot – som har en prislapp på 10 miljarder kronor, enligt Sveriges Radio.

Under onsdagen ägde ett extrainkallat försvarsutskott rum, där försvarsminister Peter Hultqvist informerade om beslutet.

De flesta av riksdagens partier har samtyckt om att köpa luftvärnssystemet Patriot – som ska försvara mot angrepp från luften. Den amerikanska kongressen har godkänt försäljningen och den medföljande notan på minst tio miljarder kronor. 

”Bör avvakta”

Fram till onsdagen var affären dock inte klar, då viss oenighet fortfarande har rått i riksdagen. Några av de borgerliga partierna ansåg exempelvis att man bör avvakta tills dess att försvaret får mer pengar:

– Regeringens egen utredare, Ingemar Wahlberg, presenterade under våren sitt förslag att avvakta med anskaffningen om man inte skjuter till mer pengar. Vi liberaler tycker att det är mycket klokt resonerat, sa Allan Widman (L) till Sveriges Radio. 

Det amerikanska luftvärnsbatteriet Patriot användes under militärövningen Aurora 17. Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN

Under onsdagen meddelade dock Peter Hultqvist att köpet går igenom, då han ”inte vill ha några fördröjningar”.

– Försvarsmakten har gjort prioriteringen att det här är en så viktig del av den militära förmågeuppbyggnaden att går före de eventuella konsekvenserna, säger han till Sveriges Radio.

Arméchef Karl Engelbrektson. Foto: SVEN LINDWALL

Försvaret: ”Väldigt viktigt”

Att Patriot är viktigt för rikets försvar är tydligt för fler – exempelvis arméchefen Karl Engelbrektson:

– Det är en väldigt viktig tröskelavhållande effekt som vi får om vi får den här förmågan. Vårt luftförsvar är ju idag i grunden från 60-70-talet, säger han till Sveriges Radio. 

Patriot bedöms kunna börja levereras till Sverige vid 2021.