Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige marknadsförs som bidragsland av myndighet

Socialdemokratiska utrikeshandelsministern Anna Hallberg vill tala med generaldirektören för myndigheten.
Foto: OLLE SPORRONG
Per-Arne Wikström, chef för Sverigekommunikation vid Svenska institutet.
Foto: SKÄRMDUMP/TV4

Myndigheten Svenska institutet har på sin hemsida Sweden.se lagt upp information om landet på olika språk.

Bland annat går det att läsa att familjer med många barn får höga bidrag och att asylsökande som fått avslag kan få gratis sjukvård, berättar TV4.

– Att vi försöker berätta att Sverige är ett välfärdsland har jag inga problem att skriva under på, säger Per-Arne Wikström, chef för Sverigekommunikation vid Svenska institutet, till TV4.

”I Sverige har föräldrar rätt till 480 dagar betald ledighet när ett barn föds eller blir adopterat. Den här siffran är superhög sett till internationell standard”.

Den informationen finns att tillgå på Sveriges officiella hemsida Sweden.se, som produceras av myndigheten Svenska institutet, berättar TV4.

– Att vi försöker berätta att Sverige är ett välfärdsland har jag inga problem att skriva under på. Vi har ett system som väcker intresse, säger Per-Arne Wikström, chef för Sverigekommunikation vid Svenska institutet, till TV4.

Ulf Kristersson: ”Orimligt”

I ett kapitel beskrivs även hur positiva svenskar är till Skatteverket, samt hur svensk sjukvård är gratis, även till de som fått avslag på sina asylansökningar och gömmer sig. 

– Det är helt orimligt. Om man uttryckligen berättar att man kan få väldigt mycket pengar om man har många barn och man berättar vilka förmåner man har om man stannar kvar i landet illegalt, då skickar man helt enkelt fel signaler om vad Sverige vill vara, och det borde regeringen ta ansvar för, säger Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna till TV4.

Utrikeshandelsministern ska tala med myndigheten

Kanalen har frågat den socialdemokratiska utrikeshandelsministern Anna Hallberg om sajten, som berättar att hon ska tala med generaldirektören för Svenska institutet med anledning av information som finns på hemsidan.

– Jag tycker det är viktigt att ha en balanserad information och att inte locka hit människor bara på grund av vår välfärd, det är i så fall en olycklig balans. Jag kommer att tala med generaldirektören för Svenska institutet för att förstå deras grund för att man lägger upp just den delen av informationen, säger hon till TV4.

Elisabeth Svantesson, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, har reagerat på TV4:s reportage, och kallar händelsen ”sanslös”.

https://twitter.com/ElisabethSvan/status/1188809350342758405?s=20

Även Hans Eklind, Kristdemokraternas migrationspolitiske talesman har reagerat mot Myndighetens webbsida.

https://twitter.com/bandyprasten/status/1188822224830107648?s=20

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.