Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige lämnar in protest till Ryssland

Carl Bildt skriver på sin blogg om den svenska protesten mot Rysslands agerande.Foto: Anna-Karin Nilsson

Försvarsmakten och utrikesdepartementet bekräftade vid 17-tiden på fredagen Expressens avslöjande om ryska kränkningar.

- Två ryska SU 24 kränkte svenskt territorium vid kvart i tolv i torsdags, säger Gabor Nagy, flygtaktisk chef i Högkvarteret.

Utrikesminister Carl Bildt kallar händelsen "den allvarligaste flygkränkning från rysk sida som ägt rum under de år jag varit utrikesminister".

På fredagseftermiddagen kallades den ryske ambassadören till UD.

Nästan ett dygn efter avslöjandet på Expressen.se bekräftade Försvarsmakten och utrikesdepartementet uppgifterna om att två ryska attackplan kränkte svenskt territorium i onsdags.

Enligt Gabor Nagy vid Försvarsmaktens högkvarter var detta den första ryska kränkningen under 2014.

- Vi ser mycket allvarligt på att de kränker svenskt territorium, konstaterar Gabor Nagy.

De ryska planen var utrustade med teknik som, enligt Försvarsmakten, gör att de har full kontroll över sin position.

Beteendet talar för medveten kränkning

Betyder det att det handlar om en medveten kränkning?

- Det kan bara piloten svara på, men vi kan konstatera att beteendet talar för det.

Gabor Nagy bekräftar också Expressens uppgifter om att ett Jas-plan under övning fick uppdraget att möta och identifiera de ryska planen. Därefter skickades incidentjakten upp - ytterligare två Jasplan.

- Då lämnade de ryska planen och flög österut, innan de flög tillbaka till Kaliningrad.

Utrikesminister Carl Bildt kallade på fredagen upp den ryske ambassadören till UD.

Bildt kommenterar på sin blogg:

"Mot bakgrund av den detaljerade rapport vi då fått från Försvarsmakten fick han då ta emot vår tydliga diplomatiska protest mot vad vi betraktar som en allvarlig kränkning."

Bildt fortsätter:

"Jag kan lägga till att det handlar om den allvarligaste flygkränkning från rysk sida som ägt rum under de år jag varit utrikesminister. Tidigare incidenter av denna art har knappast varit av allvarlig karaktär. Denna är det. Och förhör har vi nu reagerat tydligt och offentligt."

Rapport från Försvarmakten

Som Expressen.se redan i går kunde berätta inträffade kränkningen samtidigt som utrikesministern satt i möte med utrikes- och försvarsutskotten i riksdagen.

Carl Bildt bekräftar:

"När utrikes- och försvarsutskotten träffades i riksdagen i onsdags redogjorde jag med viss utförlighet för våra principer när det gäller offentlighet om och reaktioner på olika typer av kränkningar samtidigt som företrädare för Försvarsmakten lämnade en redogörelse gör utvecklingen var gäller kränkningar i luften under de senaste två åren.

Jag sade att ofta handlar det om olika typer av misstag eller missförstånd, men om det sker någonting som vi skulle bedöma som allvarligt och/eller medvetet är det självklart att vi reagerar och att vi gör det offentligt.

Föga visste jag då att detta skulle inträffa praktiskt taget omgående."

Den första preliminära rapporten överlämnades av Försvarsmakten till regeringen under torsdagen.

Försvarsminister Karin Enström informerade då utrikesministern som i sin tur bjöd in en representant för Socialdemokraterna till ett möte på UD där också Försvarsmakten närvarade.

"Snart överlämnar vi till en ny regering det politiska ansvaret för att värna vårt territorium not kränkningar – oavsett av vilken art och oavsett från vilket håll.

Men jag är övertygad om att även den kommer att sträva efter en politik med bred poliskören förankring i nationella frågor som denna", avslutar Carl Bildt.

Ville inte kommentera

Expressen.se var under torsdagseftermiddagen i kontakt med utrikesminister Carl Bildt. Han ville då inte svara på några frågor med anledning av den ryska kränkningen, utan hänvisade till texten på sin blogg.

Inte heller försvarsminister Karin Enström tänker kommentera flygkränkningen.

– Karin har inget i övrigt att tillägga utöver det som Carl Bildt kommenterat tidigare, så vi avböjer, säger Peter Linder, politisk sakkunnig på försvarsdepartementet.

Utrikesdepartementet hänvisar till pressmeddelandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.