Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige kräver FN-utredning om mordet på Zaida Catalán

Zaida Catalán mördades i Demokratiska republiken Kongo den 12 mars i år.
Sveriges utrikesminister Margo Wallström kräver nu en FN-utredning av mordet.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige kräver en internationell utredning om mordet på svenska FN-experten Zaida Catalán. 

– Jag har tagit kontakt med generalsekreteraren i FN för att kräva att det också blir en internationell undersökningskommission, säger utrikesminister Margot Wallström.

Zaida Catalán, FN-expert och tidigare språkrör i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom, mördades i Demokratiska republiken Kongo den 12 mars i år – tillsammans med sin FN-kollega Michael Sharp från USA.

Det finns nu tre utredningar om dådet: En i Kongo, en i Sverige och en i USA.

– Brottsutredningarna som bedrivits har väldigt olika kvalitet och resultat, säger Margot Wallström till TT.

– Vi har inte fått fram vilka som är skyldiga till det här brottet. Det är viktigt att vi kan ställa någon till svars, och därför menar vi att vi behöver ta ytterligare ett steg, säger hon.

USA stöder utredning

FN:s generalsekreterare António Guterres tar frågan på allvar, enligt Wallström som säger att Sverige också får stöd från USA för att tillsätta en FN-kommission.

LÄS MER: Skarp kritik från UD efter mordfilm på Zaida Catalán 

– Om man inte ställer dem (de skyldiga) till svars är det till skada för hela FN-systemet och för möjligheterna att rekrytera människor som ska arbeta åt FN i fortsättningen, säger Margot Wallström till TT.

Zaida Catalán och amerikanen Michael Sharp var på FN-uppdrag i Demokratiska republiken Kongo, också känd som Kongo-Kinshasa tidigare i år. De försvann den 13 mars. Två veckor sedan hittades de båda FN-experterna döda tillsammans med fyra kongoleser.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt underställd FN:s säkerhetsråd. Hennes uppdrag var att övervaka sanktionerna mot Kongo-Kinshasa och att utreda misstänkta massakrer. Michael Sharp var där för att ta reda på vem som förser rebellgrupper med pengar och vapen.

"Avgörande uppdrag"

– Zaida Catalán var där, anställd som humanitär expert i FN:s arbete, för att stärka freden i landet. Det är ett avgörande uppdrag för att skapa större säkerhet i hela regionen, och ge hopp till ett land som länge plågats av våld och förstörelse, kommenterade statsminister Stefan Löfven.

Enligt en bandupptagning från den 11 mars 2017 talade Catalán och Sharp med familjemedlemmar till den dödade milisledaren Jean Pierre Mpandis, som ledde gruppen Kamuina Nsapu. Då ska de ha avslöjat sina vidare resplaner.

Dagen efter lämnade de staden Kananga för att resa mot Bunkonde. Då blir de tillfångatagna och mördade.

En militär åklagare i Kongo-Kinshasa har åtalat två personer som misstänkta för morden. Men bedömare är skeptiska till misstankarna.

Aktivist och rådgivare

Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001–2005. Hon satt i Stockholms stadsfullmäktige 2006–2011 och avgick då hon fick uppdrag utomlands.

Catalán var utbildad jurist och arbetade bland annat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.

De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på den av Israel ockuperade Västbanken.

I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa.

Zaida Catalán begravdes i Kalmar den 17 maj i år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.