Zaida Catalán mördades i Demokratiska republiken Kongo den 12 mars i år.Zaida Catalán mördades i Demokratiska republiken Kongo den 12 mars i år.
Zaida Catalán mördades i Demokratiska republiken Kongo den 12 mars i år.
Sveriges utrikesminister Margo Wallström kräver nu en FN-utredning av mordet. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅNSveriges utrikesminister Margo Wallström kräver nu en FN-utredning av mordet. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges utrikesminister Margo Wallström kräver nu en FN-utredning av mordet. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige kräver FN-utredning om mordet på Zaida Catalán

Publicerad

Sverige kräver en internationell utredning om mordet på svenska FN-experten Zaida Catalán. 

– Jag har tagit kontakt med generalsekreteraren i FN för att kräva att det också blir en internationell undersökningskommission, säger utrikesminister Margot Wallström.

Zaida Catalán, FN-expert och tidigare språkrör i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön ungdom, mördades i Demokratiska republiken Kongo den 12 mars i år – tillsammans med sin FN-kollega Michael Sharp från USA.

Det finns nu tre utredningar om dådet: En i Kongo, en i Sverige och en i USA.

– Brottsutredningarna som bedrivits har väldigt olika kvalitet och resultat, säger Margot Wallström till TT.

– Vi har inte fått fram vilka som är skyldiga till det här brottet. Det är viktigt att vi kan ställa någon till svars, och därför menar vi att vi behöver ta ytterligare ett steg, säger hon.

USA stöder utredning

FN:s generalsekreterare António Guterres tar frågan på allvar, enligt Wallström som säger att Sverige också får stöd från USA för att tillsätta en FN-kommission.

LÄS MER: Skarp kritik från UD efter mordfilm på Zaida Catalán 

– Om man inte ställer dem (de skyldiga) till svars är det till skada för hela FN-systemet och för möjligheterna att rekrytera människor som ska arbeta åt FN i fortsättningen, säger Margot Wallström till TT.

Zaida Catalán och amerikanen Michael Sharp var på FN-uppdrag i Demokratiska republiken Kongo, också känd som Kongo-Kinshasa tidigare i år. De försvann den 13 mars. Två veckor sedan hittades de båda FN-experterna döda tillsammans med fyra kongoleser.

Catalán arbetade som expert för en FN-kommitté direkt underställd FN:s säkerhetsråd. Hennes uppdrag var att övervaka sanktionerna mot Kongo-Kinshasa och att utreda misstänkta massakrer. Michael Sharp var där för att ta reda på vem som förser rebellgrupper med pengar och vapen.

"Avgörande uppdrag"

– Zaida Catalán var där, anställd som humanitär expert i FN:s arbete, för att stärka freden i landet. Det är ett avgörande uppdrag för att skapa större säkerhet i hela regionen, och ge hopp till ett land som länge plågats av våld och förstörelse, kommenterade statsminister Stefan Löfven.

Enligt en bandupptagning från den 11 mars 2017 talade Catalán och Sharp med familjemedlemmar till den dödade milisledaren Jean Pierre Mpandis, som ledde gruppen Kamuina Nsapu. Då ska de ha avslöjat sina vidare resplaner.

Dagen efter lämnade de staden Kananga för att resa mot Bunkonde. Då blir de tillfångatagna och mördade.

En militär åklagare i Kongo-Kinshasa har åtalat två personer som misstänkta för morden. Men bedömare är skeptiska till misstankarna.

Aktivist och rådgivare

Zaida Catalán var språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund 2001–2005. Hon satt i Stockholms stadsfullmäktige 2006–2011 och avgick då hon fick uppdrag utomlands.

Catalán var utbildad jurist och arbetade bland annat på Miljöpartiets riksdagskansli. Som politiskt aktiv engagerade hon sig i kvinnors rättigheter, mänskliga rättigheter och hbtq-frågor.

De senaste åren har hon haft uppdrag som rådgivare i genusfrågor åt olika EU-insatser. Hon har arbetat med EU:s polisinsats i Afghanistan, i Kongo-Kinshasa och på den av Israel ockuperade Västbanken.

I juli 2016 fick hon uppdraget att delta i FN:s expertgrupp för Kongo-Kinshasa.

Zaida Catalán begravdes i Kalmar den 17 maj i år.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag