Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige köper upp
60 nya Super-Jas

Foto: Robban Andersson

Regeringen lovar att Sverige ska köpa 40–60 exemplar av nästa generation av stridsflygplanet Jas Gripen.

Totalt kommer planen att kosta cirka 90 miljarder under 30 år, förklarade försvarsminister Karin Enström på en presskonferens på lördagsförmiddagen.

– Vi har ägnat mycket tid åt att klarlägga kostnadsbilden, sa Karin Enström.

Köpet av de nya Jas-planen presenterades i en debattartikel i Svenska Dagbladet på lördagen.

På lördagsförmiddagen framträdde försvarsministern på en presskonferens där hon förklarade affären.

Sverige och Schweiz, som ska ha 22 plan, har slutit partnerskap för att köpa den så kallade Jas Gripen E/F, eller Super-Jas.

Regeringen skriver att partnerskapet med Schweiz gör att systemet blir kostnadseffektivt. Alternativet, att köpa in utländska flygplan, har analyserats men sett ur flera aspekter blir den nya generationen av Jas Gripen mest effektivt, uppger de.

– Våra skattebetalare tjänar på att vi kan dela på kostnaderna, sa Karin Enström på presskonferensen.

Kostnad 90 miljarder

Totalt kommer det att kosta Sverige ungefär tre miljarder per år under de kommande 30 åren – alltså totalt 90 miljarder, uppgav Karin Enström på presskonferensen.

– Vi har ägnat mycket tid åt att klarlägga kostnadsbilden, sa Karin Enström.

Partnerskapet omfattar utbildning av piloter och tekniker samt kostnader för underhåll och framtida uppgraderingar.

Enligt regeringen ska det nya systemet vara i drift i Sverige från och med 2023 och minst 20 år framåt.

I ett underlag till regeringen i mars skrev försvaret att man ville uppgradera Gripensystemet mellan 2020 och 2030 och utveckla just Jas Gripen E/F.

Hemlig redogörelse

I juli lämnade Försvarsmakten en hemlig redogörelse till regeringen om vilka besparingar som krävs för att ha råd med Super-Jas. Nu hävdar regeringen att det faktum att Schweiz går in och delar kostnaderna gör att andra försvarsgrenar inte behöver bli lidande om planet utvecklas.

Regeringen skriver att försvarsindustrin med underleverantörer i dag sysselsätter närmare 100 000 personer på ett 70-tal orter i Sverige. Jas-beslutet är, skriver partiledarna, "nödvändigt för vår försvarsförmåga, men också positivt för svenska jobb, svensk export och svensk forskning och utveckling".

– Det är bra för vår svenska industri, sa Karin Enström.

Fakta: Jas 39 E/F

• Jas Gripen finns i fyra versioner, A–D. I dag gör totalt 134 Jas Gripen tjänst i svenska flygvapnet.

• Nu lovar regeringen köpa 40–60 plan av en uppgraderad typ (Jas Gripen E/F eller Super-Jas) samt att Schweiz ska köpa 22 plan och dela kostnader.

• Modifieringen innebär större skrov, starkare motor och mer kvalificerade radar- och varningssystem.

• Partnerskapet med Schweiz omfattar bland annat utbildning av piloter och tekniker samt kostnader för underhåll och framtida uppgraderingar.

• I Sverige ska systemet vara i drift från och med 2023 och minst 20 år framåt.

• Tidigare uppgifter har talat om att svenska och schweiziska intressen gått isär: att Schweiz vill ha ett tvåsitsigt plan och Sverige ett ensitsigt samt att Schweiz vill ha planet klart snabbare än Sverige.

Källa: Försvarsmakten, Ekot (TT)

Tycker du att Sverige ska fortsätta köpa upp nya Jas?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.