Aleksandra Boscanin ligger bakom ursäktstweeten till Israel. Foto: PrivatAleksandra Boscanin ligger bakom ursäktstweeten till Israel. Foto: Privat
Aleksandra Boscanin ligger bakom ursäktstweeten till Israel. Foto: Privat
Hon upplever att responsen har varit blandad, men främst positivHon upplever att responsen har varit blandad, men främst positiv
Hon upplever att responsen har varit blandad, men främst positiv

Sverige-konto ber Israel om ursäkt

Publicerad

Twitterkontot @sweden har över 87 500 följare och varje vecka får en person använda plattformen.

Den här veckan har studenten Aleksandra Boscanin, 21, kontroll över kontot – något hon tar på stort allvar.

I ett av hennes inlägg riktar hon kritik mot utrikesministern Margot Wallström.

"I apologise on my own behalf to @Israel for our minister for foreign affairs", skrev Aleksandra Boscanin under måndagen på Sverige-kontot. Hon är medlem i Moderata Ungdomsförbundet men påpekar att hon inte twittrar som representant för partiet den här veckan.

Kritiken riktar hon mot utrikesministern Margot Wallström. Boscanin anklagar Wallström för att föra en "överdriven retorik" gällande konflikten mellan Israel och Palestina.

– Tweeten ska inte ses som att jag tar ställning i själva Israel-Palestina-konflikten. Jag vill helt enkelt be om ursäkt för att Margot Wallström har använt en väldigt odiplomatisk retorik. Det är en kritik mot Wallström och hennes sätt att uttala sig om Israel, som ständigt utmålas som "boven i dramat".

Hon understryker att det inte är en ställning i sakfrågan utan ska ses som kritik mot utrikesministern.

– Just retoriken kring bland annat utomrättsliga avrättningar tycker jag är överdriven. Det är en väldigt komplex konflikt, men jag upplever inte att hon behandlar den så.

 

LÄS MER: Kritiserade Wallström – nu hyllas Aleksandra av Israel


Aleksandra Boscanin upplever att responsen har varit blandad, men främst positiv. Hon tycker att det är viktigt att en mer nyanserad bild träder fram.

– Jag har fått väldigt positiv respons från israeler bland annat, både vanliga människor i Israel och tjänstemän vid utrikesdepartementet och diverse ambassadörer. Den har fått kritik också, men jag upplever att överlag är det mer positivt, säger hon.

Inlägget har i skrivande stund delats över 200 gånger och favoritmarkerats av nästan 400 användare.

Bryter inte mot riktlinjer

Just nu är Emma Randecker vid Svenska institutet huvudansvarig för kontot på Twitter. Enligt henne bryter inte Aleksandra Boscanin mot några regler.

– Det enda man inte får göra är att bryta mot svensk lag. Man får inte sprida tweets som är kommersiella, man får inte marknadsföra produkter eller tjänster och man får inte skriva något som hotar andra människors säkerhet, säger Randecker.

Syftet med kontot är att lyfta Sverige som ett demokratiskt land som rymmer många olika åsikter och bakgrunder. Administratörer lägger sig inte i vad personerna skriver – så länge reglerna följs.

Emma Randecker beskriver @sweden som ett officiellt konto för Sverige, men understryker att inlägg inte representerar landet.

– Varje person som använder kontot representerar inte Sverige, de representerar sig själva. Syftet är att visa en bild av Sverige som är summan av alla människor med olika bakgrunder och kompetenser.

Margot Wallström har tidigare kritiserats för sina uttalanden kring konflikten mellan Israel och Palestina, bland andra av Israels ambassadör Isaac Bachman. I november förra året anklagades den svenska utrikesministern för att koppla ihop terrordåden i Paris med konflikten mellan Palestina och Israel.

Expressen har sökt Margot Wallströms presskontakter för en kommentar.

 

 

 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag