Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige kommer inte att ta emot flyktingar från Grekland

Justitieminister Morgan Johansson.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Sverige kommer inte att ta emot flyktingar från det branddrabbade lägret Moria på ön Lebos i nuläget, rapporterar DN. 

– Grekland har ett eget ansvar, säger justitieminister Morgan Johansson enligt tidningen.

Tusentals barn och vuxna står utan tak över huvudet efter att en brand härjade i ett flyktingläger på den grekiska ön Lebos förra veckan. Sverige har hittills skickat tält, filtar och toaletter, men kommer inte att ta emot några av flyktingarna i dagsläget. 

I stället riktar justitieministern stark kritik mot den grekiska migrationspolitiken. 

– Jag har suttit i ministerrådet i sex år och lyssnat till en rad migrationsministrar från Grekland. Var och en har sagt att deras asylsystem snart kommer att fungera igen men vi har inte sett det. Det fanns 13.000 personer i Moria, det var ungefär lika många som kom till Sverige under två veckor 2015, säger Johansson till DN

Samtidigt som Sverige bestämt sig för att inte ta emot några flyktingar från Lebos och Moria, har ett tiotal EU-länder bestämt sig för att hjälpa till. Men att det ska ha utgått en förfrågan från EU, känner Morgan Johansson inte till. 

– Det har jag ingen information om att vi skulle fått. Även om vi skulle fått det så har vi inte de rättsliga möjligheterna att kunna fatta ett ad hoc-beslut som andra länder kan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.