Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige kandiderar till plats i säkerhetsrådet

Utrikesminister Margot Wallström Foto: Axel Öberg
Möte i New York med FN:s säkerhetsråd.Foto: Axel Öberg

Sverige kandiderar till en plats i FN:s säkerhetsråd 2017–18. Samtliga riksdagspartier står bakom beslutet.

"I en allt mer orolig omvärld ska vi göra allt vi kan för att påverka utvecklingen i rätt riktning", skriver utrikesminister Margot Wallström på SvD Debatt.

FN:s säkerhetsråd ansvarar för att upprätthålla världsfred och avvärja hot mot den internationella säkerheten. Rådet består av fem permanenta medlemmar (USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland samt Kina) och ytterligare tio länder som väljs in på två år i taget.

Sveriges kandidatur om en plats i säkerhetsrådet inkom redan 2004. I en ny debattartikel i SvD utvecklar utrikesminister Margot Wallström varför man vill ha platsen.

"Som ett litet, fritt och demokratiskt land är Sverige beroende av ett globalt samarbete som kan ta sig an de gemensamma utmaningarna. I hjärtat av detta arbete finns FN, och inte minst säkerhets­rådet. För Sverige är samverkan i EU en omistlig plattform, som också kan göra FN starkare", skriver Wallström.

Ska kämpa mot IS

På senare tid har säkerhetsrådet bland beslutat om åtgärder för att öka kvinnors deltagande vid fredsarbete och antagit en resolution till stöd för EU:s agerande mot människosmuggling i Medelhavet.

Efter terrordåden i Paris har säkerhetsrådet också enhälligt antagit resolutionen om att ta upp kampen mot Islamiska staten och terrorism. Ett beslut som tolkats som att FN har förklarat krig mot IS.

"Sverige kan ta en plats vid bordet och föra fram åsikter och värderingar som påverkar omvärlden i en positiv riktning. Därför ska Sverige ha en plats i säkerhetsrådet", avslutar Wallström.

"Stort förtroende för Sverige"

Statsminister Stefan Löfven har tidigare kommenterat Sveriges kandidatur:

– Det är hårt arbete men i grunden finns ett stort förtroende för Sverige. Vi är en av de största givarna i FN:s system, inte minst som humanitära bidragsgivare. Där är vi en stormakt. Man litar på Sverige. Vi vill väl och vi vill vara med och ta ansvar.

Sverige har vid tre tillfällen suttit i säkerhetsrådet: 1957–58, 1975–76 och 1997–98.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.