Sveriges arméchef Anders Brännström menar att Sverige kan vara i krig inom några år. Foto: Erik ÅhmanSveriges arméchef Anders Brännström menar att Sverige kan vara i krig inom några år. Foto: Erik Åhman
Sveriges arméchef Anders Brännström menar att Sverige kan vara i krig inom några år. Foto: Erik Åhman
Dokumentet som Expressen tagit del av.Dokumentet som Expressen tagit del av.
Dokumentet som Expressen tagit del av.
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén säger att Sverige har en väl övad försvarsmakt. Foto: Henrik Montgomery/TtSveriges överbefälhavare Micael Bydén säger att Sverige har en väl övad försvarsmakt. Foto: Henrik Montgomery/Tt
Sveriges överbefälhavare Micael Bydén säger att Sverige har en väl övad försvarsmakt. Foto: Henrik Montgomery/Tt
Allan Widman, Liberalerna. Foto: Sven LindwallAllan Widman, Liberalerna. Foto: Sven Lindwall
Allan Widman, Liberalerna. Foto: Sven Lindwall
Mikael Oscarsson, KD. Foto: Sven LindwallMikael Oscarsson, KD. Foto: Sven Lindwall
Mikael Oscarsson, KD. Foto: Sven Lindwall

"Sverige kan vara i krig om några år"

Publicerad

Sverige kan vara i krig inom några år.

Det sensationella påståendet görs av Sveriges arméchef, generalmajor Anders Brännström, i ett dokument som Expressen tagit del av.

"Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år", skriver han.

På onsdag nästa vecka ordnar Försvarsmakten de så kallade Markstridsdagarna i Boden i Norrbotten. Då samlas personal ur arméns och övriga Försvarsmaktens förband, skolor och staber, liksom representanter för regeringskansliet, samverkande myndigheter och andra aktörer som är viktiga för utvecklingen av armén och markstridsförmågan.

Inför Markstridsdagarna har Försvarsmakten sammanställt en broschyr som skickats ut till de inbjudna. Sveriges arméchef, generalmajor Anders Brännström, hälsar på en sida alla välkomna till dagarna i Boden.

Och han konstaterar:

"Det omvärldsläge som vi upplever och som också framgår av inriktningsbeslutet leder till slutsatsen att vi kan vara i krig inom några år. För oss inom armén gäller att med all kraft vi kan uppbringa genomföra det som framgår av de politiska besluten."

"Ett extra påtagligt allvar"

Han fortsätter:

"Det är mot den bakgrunden som Markstridsdagarna 2016 ska ses. Det är ett extra påtagligt allvar i vår verksamhet nu jämfört med tidigare. Alla inom armén och alla som kan stödja oss behöver förenas i arbetet för en bättre krigsduglighet."

Anders Brännström konstaterar samtidigt att riksdagens beslut om Försvarsmaktens verksamhet under perioden 2016-2020 innebar att "kravet på förmåga till väpnad strid mot en kvalificerad motståndare blev tydligt".

Målsättningen är, enligt arméchefen, att skapa en "tröskeleffekt mot militära angrepp och ytterst försvara Sverige".

I dokumentet säger Anders Brännström också:

"Det som vi har kommit att kalla den strategiska timeouten, afghanistandoktrinen och insatsförsvaret är nu genom inriktningsbeslutet slutligt förpassat till historieböckerna."

Det är första gången på senare år som en ledande företrädare för Försvarsmakten säger att Sverige kan vara i krig inom några år.

Widman: Ryssland är hotet

Försvarsutskottets ordförande Allan Widman (L) stämmer in i arméchefens bedömning i Expressens tv-sändning.

– Min bedömning är att läget nu är så pass allvarligt att även Sverige, med mer än 200 år av fred, måste förbereda sig mentalt på att vi kan få väpnade konflikter i vårt närområde och konflikter som involverar oss, säger Allan Widman.

Widman går längre än Försvarsmakten och pekar ut Ryssland som det konkreta hotet - Dels efter omvärldsutvecklingen i Ukraina och Georgien, men även till följd ett försämrat ekonomiskt läge till följd av sanktioner mot landet i kombination med ett historiskt lågt oljepris.

– Det kommer förr eller senare en tidpunkt där Vladimir Putin blir pressad politiskt. Frågan är vad han gör i det läget - om han ber om ursäkt och backar från Krim eller om han vidtar andra åtgärder. Vi får nog förbereda oss på att han vidtar andra åtgärder som han har visat sig kapabel till tidigare, säger Allan Widman.

KD-riksdagsledamoten Mikael Oscarsson, som också sitter i försvarsutskottet, välkomnar uttalandena från arméchefen.

– Vi måste få en ändrad mentalitet i försvarsmakten och i politiken, och säga att Sverige kan bli angripet. Känner man sig hotade i Baltikum så är också vi hotade. Vi måste kunna agera i kris och krig, på riktigt.

Bydén: "Helt fantastisk personal"

Överbefälhavaren Micael Bydén, som utsågs av regeringen i september förra året, har i upprepade intervjuer slagit fast att det i dagsläget inte finns något militärt hot mot Sverige. Samtidigt säger han:

– Jag påstår att vi har en väl övad försvarsmakt. Vi är väl utrustade just nu, vi kommer att få tillskott som gör att den situationen blir ännu bättre och vi har en helt fantastisk personal med kompetens och erfarenhet från riktig skarp verksamhet, och där känner jag mig trygg.

Expressen söker nu ÖB för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag