Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige kan tvingas betala 14 miljarder mer till EU

EU-minister Hans Dahlgren.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN

Sveriges avgift till EU kan höjas med upp till 14 miljarder kronor om Europeiska rådet får sin vilja fram.

Det rapporterar SVT Nyheter.

På fredagen skickade Europeiska rådets ordförande Charles Michel sitt förslag för EU:s budget för 2021–2027 till medlemsländernas regeringar.

Charles Michel vill att alla länder ska betala 1,074 procent av sin bruttonationalinkomst i medlemsavgift till EU.

Om förslaget blir verklighet kommer det att innebära en höjning av Sveriges EU-avgift. SVT Nyheter erfar att ökningen i så fall skulle landa på 14 miljarder kronor. Det skulle innebära en ökning med mer än en tredjedel jämfört med 2019 års avgift som låg på 40,5 miljarder kronor.

Sverige och tre andra länder som i dag betalar in mer till EU än man får tillbaka vill inte betala mer än 1 procent.

– Det här förslaget är inte acceptabelt, det är en alldeles för hög nivå, säger EU-minister Hans Dahlgren (S) till SVT Nyheter.

”Det gillar vi inte”

Hur mycket EU-avgiften i praktiken höjs beror på hur mycket av den nuvarande EU-rabatten på runt 6 miljarder kronor per år som försvinner. Europeiska rådet vill att den ska trappas ner stegvis.

– Det står i förslaget att rabatten ska minska och det gillar vi inte. Vi kommer att kräva att vi får behålla dem. Det här blir det en förhandling om, säger Hans Dahlgren till SVT.

I långtidsbudgeten föreslås även att EU ska få in egna intäkter från en plastavgift och från EU:s försäljning av utsläppsrätter, skriver Europaportalen.

Nästa vecka ska medlemsländerna förhandla om budgetförslaget. Sannolikheten att de ska komma överens bedöms vara liten.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.