Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige kan godkänna remdesivir mot covid-19

Remdesivir ger hopp i coronakrisen
Foto: Läkemedelsverket / Läkemedelsverket

Sverige skulle kunna vara bara dagar från att godkänna ebolamedicinen Remdesivir mot covid-19, uppger Läkemedelsverket.

– Jag kan inte lova det, det kan vara dagar, veckor – i närtid, säger Charlotta Bergquist, chef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket.

USA har redan akutgodkänt läkemedlet mot de allra sjukaste patienterna i landet. Remdesivir, eller GS-5734, har de senaste veckorna lyfts fram som en möjlig medicin mot covid-19. Det antivirala läkemedlet har i vissa kliniska studier visat sig kunna ha en positiv verkan på covid-19-patienter.

Världshälsoorganisationen WHO förde läkemedlet på tal redan i februari.

Remdesivir utvecklades för att bota ebola under epidemin i Västafrika från 2013 till 2016. Sedan den 1 mars har det haft beredskapslicens i Sverige, vilket innebär att det antivirala läkemedlet kan skrivas ut av läkare och mot recept lämnas ut på apotek. 

Tillverkaren, amerikanska Gilead, har ännu inte bestämt vad en kur ska kosta – och i avvaktan på prissättning är det tills vidare kostnadsfritt i Sverige.

Kan godkännas i Sverige inom kort

Charlotta Bergquist, chef för infektionsgruppen på Läkemedelsverket säger till TV4 Nyheterna att man nu studerar bland annat rådata från studierna för att snabbt kunna få ut läkemedlet. 

– Vi tittar på om nyttan överväger riskerna, säger hon. 

För Expressen utvecklar hon vad det innebär: 

– Man gör så för alla läkemedel, vi tittar på patientnyttan, hur mycket glädje har man av läkemedlet. Om det är fråga om förkortad vårdtid eller skydd mot död, att fler patienter överlever som får det än inte får det. Riskerna är biverkningar som man kan få och man måste ha en bild av det också. Det räcker inte bara att titta på nyttan. Det är en balansgång.

Att studera om läkemedlet kan vara effektivt mot covid-19 är nu högsta prioritet och för Sveriges del är det ett EU-beslut som krävs. 

– Det är ju en EU-gemensam procedur, godkännandet som pågår nu, och Sverige är ett av länderna som är aktiva i den proceduren. Vi jobbar jättehårt med att få det klart och få klart om det är någon patientnytta eller inte, vi får se var vi landar i det. 

Vad finns det för risker med ett sådant snabbt förlopp? 

– Det går väldigt fort. Vi har inte mycket tid på oss att titta på data jämfört med hur det brukar gå till. Vi prioriterar detta på ett annat sätt eftersom läget är som det är nu, då får man lägga andra saker åt sidan. Det finns också en risk att man inte har lika mycket data som man kanske skulle vilja se. I det här fallet kommer det data hela tiden, det pågår jättemånga studier och kommer in resultat. 

Oklart vilka som skulle få läkemedlet

Det är inte heller bara godkännandet av Läkemedlet som krävs, utan även tillgången på det. Och i dagsläget är det bara företaget Gilead som vet hur mycket som finns att tillgå för olika länders räkning. En av de många kliniska studierna som pågår just nu innefattar vissa svenska patienter. 

Vilka patienter skulle få läkemedlet i första hand vid ett godkännande? 

– Det är en av sakerna som vi inte kan svara på ännu, för det är det vi inte riktigt vet: Om det är de som inte är allvarligt sjuka eller om det är de som är allvarligt sjuka, om det är äldre eller yngre. Den typen av frågor försöker vi nu ta reda på genom att titta på de studiedata som finns. 

Var inte bara Italienresenärerna som förde smittan till Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.