Barbro Holmberg. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBLBarbro Holmberg. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Barbro Holmberg. Foto: Pelle T Nilsson/AOP-IBL
Ett förslag om att Sverige ska delas in i större regioner kan komma att läggas fram. Foto: Shutterstock/All over pressEtt förslag om att Sverige ska delas in i större regioner kan komma att läggas fram. Foto: Shutterstock/All over press
Ett förslag om att Sverige ska delas in i större regioner kan komma att läggas fram.  Foto: Shutterstock/All over press

Sverige kan delas
upp i färre regioner

Publicerad

Just nu pågår ett arbete för att se om Sverige ska delas upp i färre regioner.

Frågan utreds av en kommitté som utsågs av regeringen i juli.

– Det här är en fråga som berör hela samhället, säger kommitténs ordförande, Barbro Holmberg.

Den första rapporten väntas i slutet av februari.

I slutet av februari kommer en av regeringen tillsatt kommitté att lämna en delrapport kring en eventuell sammanslagning av Sveriges regioner. Direktivet lämnades till kommittén i juli i år.

– Vi ser ett stort behov av att jobba med moderniseringar av den offentliga sektorn. Inte minst i syfte att säkerställa likvärdigheten i sjukvården. Våra landsting har stora utmaningar, de är för små för att klara av de omfattande krav som finns i framtidens sjukvård. Och vi såg direkt att det finns ett behov att gå från ord till handling, säger civilminister Ardalan Shekarabi.

Det som kommer att presenteras i delrapporten är en redovisning för hur kommitténs dialog med berörda parter har gått. De har bland annat rest runt i landet och diskuterat med olika län.

– Det har varit väldigt intressanta och spännande dialoger tycker jag. Det har ju sett väldigt olika ut i olika delar av landet. Men merparten av länen är inne i konkreta diskussioner för att bilda en större region, säger kommitténs ordförande Barbro Holmberg (S).

Efter delrapporten kommer det också att presenteras ett diskussionsförslag. I förslaget kommer det bland annat att finnas en karta över den nya indelningen.

– Runtom i landet är det många som säger ta fram ett konkret förslag, så att vi har någonting att diskutera utifrån, säger kommitténs huvudsekreterare, Johan Krabb.

"Ingen som kommer att bli tagen på sängen"

I går publicerade Sydsvenskan en egen skiss över hur den nya indelningen skulle kunna se ut. De menar bland annat att Skåne och Blekinge skulle kunna slås samman, att fyra norrlandslandsting slås ihop och att Stockholm, Södermanland och Gotland skulle bilda en region.

– Den vill jag inte kommentera alls, säger Johan Krabb.

Kommittén har ännu inte arbetat färdigt med sin karta och det förslag som kommer att släppas i mars kommer inte heller att vara slutgiltig.

– Vi har väldigt tydligt i våra direktiv att de förslag vi kommer med, de måste vara förankrade. Så det är ingen som kommer att bli tagen på sängen, säger kommitténs ordförande, Barbro Holmberg.

Ingen ny fråga

Frågan kring färre och större regioner har diskuterats länge. År 2003 beslutade den dåvarande regeringen att tillsätta en kommitté som skulle se över en eventuell sammanslagning. De lämnade över ett slutbetänkande 2007, men den ledde inte till några förändringar. Även år 2009 påbörjades ett liknande arbete. De kom fram till ett förslag, där exempelvis länsstyrelserna skulle vara elva stycken i stället för 21 stycken som i dag.

– Det här är inte någon ny fråga utan det här är en fråga som har diskuterats i 40 år. Och det har utretts ett antal gånger, så att det är ganska väl utrett egentligen, säger Barbro Holmberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag