Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige kan bli transit- land för flyktingar

– Det finns inte något exakt antal personer att ange men de senaste veckornas utveckling visar en dramatisk ökning och den är inte hållbar, varnar statsminister Stefan Löfven.
Stefan Löfven.
Foto: Pelle T Nilsson

En av punkterna i den nya flyktingplanen att Sverige kan bli ett transitland precis som Italien och Grekland.

Alltså ett land som skickar i väg flyktingar till andra EU-medlemsländer.

– Det finns inte något exakt antal personer att ange men de senaste veckornas utveckling visar en dramatisk ökning och den är inte hållbar, varnar statsminister Stefan Löfven.

Expressen träffade statsminister Stefan Löfven på Rosenbad kort efter förmiddagens presskonferens om regeringens överenskommelse med oppositionen.

– Det är en överenskommelse med många viktiga förslag men det är inte en överenskommelse om hela migrationspolitiken. Sverige är i ett mycket besvärligt läge, det är ett exceptionellt läge. Då behöver vi en nationell samling, säger statsministern.

S-ledaren är nöjd med att sex partier kommit överens trots att decemberöverenskommelsen precis föll.

En av de 21 punkterna som ingår är att Sverige ska jobba för att flyktingar ska kunna omplaceras från Sverige till andra EU-länder.

– Vi arbetar för att få ett permanent omfördelningssystem så att alla medlemsstater tar sitt ansvar. Jag har tidigare tagit upp med både Juncker (Jean-Claude Juncker, EU-kommissionens ordförande) och Tusk (Donald Tusk, Europeiska rådets ordförande, reds anm) där Sverige begär omfördelning från Sverige till andra EU-medlemsstater. Det är det vi kommit överens med de andra partierna om att göra, säger Löfven.

Du menar att flyktingar som kommit till Sverige skulle lämna Sverige och åka till andra EU-länder? 

– Exakt hur omfördelningen ska göras får man diskutera med kommissionen men det fungerar så i dag för Italien och Grekland att människor som har kommit ska fördelas på andra medlemsstater. Det är de beslut vi tagit tidigare. Det innebär att de människor också ska kunna omfördelas till andra EU-medlemsstater, säger han.

Situationen "ohållbar"

Statsministern beskriver Sveriges situation som ”ohållbar”.

Sverige kan alltså också komma att bli ett transitland i linje med Italien och Grekland? 

– Vi ska ta upp med kommissionen att vi tycker att det är rimligt att också Sverige som nu per capita tar emot överlägset flest asylsökande, att vi också ska komma i fråga för att omfördela flyktingar. Det är den diskussionen vi ska ta upp med kommissionen, säger Löfven.

Du har signalerat att gränsen börjar närma sig för vad Sverige klarar av. Vad är gränsen för när vi behöver flytta på flyktingar som kommit hit?

– Det finns inte något exakt antal personer att ange men de senaste veckornas utveckling visar en dramatisk ökning och den är inte hållbar. Människor som söker asyl har rätt att få sin sak prövad men vi måste också vara tydliga med att det kan bli så att människor som söker här får söka i andra länder. Vi måste få ner kostnaderna, vi måste få bättre ordning och reda i mottagandet, säger statsminister Stefan Löfven.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.