Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige kämpar mot EU:s förbud mot snus

STOCKHOLM. Snusets framtid i Sverige påverkas inte om Danmark beslutar sig för att förbjuda försäljning av lössnus, enligt statsrådet Maria Larsson (KD).

Hon och regeringen vill att snus ska få säljas i hela EU.

– Det ska vara enhetliga regler för tobak i hela EU, säger Larsson.

Hon säger att regeringen inte tänker backa om Sveriges undantag från EU-förbudet. Tvärtom vill hon att snusförbudet i övriga EU ska bort.

– Utifrån ett frihandelsperspektiv är det konstigt att det svenska snuset ska vara förbjudet när andra rökfria tobaksprodukter är tillåtna, säger Larsson.

"Inte sett förslag"

Hon kan inte säga vilken linje regeringen tänker driva om EU-kommissionen föreslår att en rad smaktillsatser ska förbjudas, vilket skulle förändra förutsättningarna radikalt för snustillverkning.

– Vi har inte sett något förslag än, säger Maria Larsson.

Enligt det danska sundhetsministeriets pressavdelning planerar den danska regeringen, efter krav från EU, att föreslå ett förbud mot att sälja lössnus 2013. Att Danmark tillåter försäljning av lössnus beror på att landet aldrig genomfört det förbud som infördes i EU för snart 20 år sedan.

– Länderna har olika utgångspunkter och Danmark har inget formellt undantag från förbudet, som Sverige, säger Larsson.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.