Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige hotar EU
med "snuskrig"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ewa Björling.
Foto: Samuel Unéus

Fredspristagaren EU hotas med "fullskaligt krig" av Alfred Nobels hemland Sverige.

Bråket gäller framför allt om svenskt snus ska få säljas i resten av unionen.

Många av Expressen.se:s läsare ger Björling sitt stöd.

"Ska EU bestämma över svenska traditioner", skriver Inger Rozén.

De 15 minuter som handelsminister Ewa Björling (M) hade inbokade med EU:s nye hälsokommissionär Tonio Borg i Bryssel på måndagen blev till sist en hel timme. Efteråt bjöds på föga fredliga ord om de EU-planer för snuset som snart ska läggas fram.

– Nu har vi bedrivit en lågintensiv konflikt i flera år, på flera olika nivåer. Beroende på vad som står i det här nya förslaget från kommissionen till tobaksdirektiv då är det fullskaligt krig som gäller, inget annat, säger Björling till TT och övriga svenska journalister på plats.

Lyft förbudet!

"Kriget" gäller främst frågan om att sälja svenskt snus i resten av unionen.

– Om det inte finns någon form av öppning på något sätt för att lyfta exportförbudet, ja då måste vi kriga, säger Björling.

"Inte orolig"

Enligt handelsministern förnekade Tonio Borg att förslaget kommer att innehålla något krav på höjd tobakshalt i snuset.

Vad gäller frågan om vilka smaker som ska tillåtas fick Borg dessutom höra att Sverige räknar med att undantaget i EU-anslutningen går före vad som eventuellt står i direktivet.

– Jag är inte orolig för det svenska snuset i Sverige. Bland de jurister som jag talat med så ser tolkningen ut så att man inte ska vara orolig för det, säger Björling.

Saknar fakta

Till skillnad mot barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), som pratade snus med Borg i förra veckan, så drar sig inte handelsministern för att föra fram snuset som mindre hälsofarligt än cigaretter.

– Jag argumenterar allt nu... Jag påpekade väldigt tydligt för honom att ni måste basera era ställningstaganden på vetenskapliga fakta. För det anser inte jag att man har gjort hittills när man säger att allt snus orsakar cancer, säger Ewa Björling.

På Expressen.se har diskussionen om snuset gått varm. Och de flesta är emot att EU vill stoppa exporten av snus.

"Om snuset som är mindre farligt inte släpps i EU så borde då både sprit och tobak och cigaretter stoppas, för det är en olaglig handling som EU utför", skriver Arnt Johnsen.

"LeKey" skriver:

"Är inte snusare själv, men så länge snusarna kan sköta det snyggt och inte slänger gammalt snus "öppet" anser jag att de ska få snusa bäst fasen de vill. EU ska - rent ut sagt - ge fan i detaljfrågor som den här."

Men det finns de som ger EU rätt:

"Har dessa ministrar inte hört om muncancer, som orsakas av snuset? Oerhört, att de ska jobba FÖR snuset. De ska tala först med läkarna, som arbetar med dessa patienter och sedan skämmas", skriver "outsidesvensk".

Behandlas snus orättvist jämfört med cigaretter?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.