Bland annat får tidningsredaktioner skydd. Här är polispatruller utanför Gefle dagblad och Arbetarbladet i Gävle. Foto: Roger Nilsson/112 MediaBland annat får tidningsredaktioner skydd. Här är polispatruller utanför Gefle dagblad och Arbetarbladet i Gävle. Foto: Roger Nilsson/112 Media

Bland annat får tidningsredaktioner skydd. Här är polispatruller utanför Gefle dagblad och Arbetarbladet i Gävle.

 Foto: Roger Nilsson/112 Media
Sverige höjer terrorberedskapen. Foto: Mikael SjöbergSverige höjer terrorberedskapen. Foto: Mikael Sjöberg
Sverige höjer terrorberedskapen. Foto: Mikael Sjöberg
Säpochefen Anders Thornberg. Foto: Axel ÖbergSäpochefen Anders Thornberg. Foto: Axel Öberg

Säpochefen Anders Thornberg.

 Foto: Axel Öberg

Sverige höjer terrorberedskapen

Publicerad

Säpo och polisen har utfärdat rikslarm i jakten på en misstänkt terrorist i Sverige - och har höjt terrorhotnivån från tre till fyra på en femgradig skala.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Six har en irakisk man - krigsutbildad i Syrien - på onsdagen tagit sig in i Sverige för att utföra ett terrordåd.

Höjningen av hotnivån är den första på fem år och innebär "hög risk" för en terroristattack.

– Han är anhållen i sin frånvaro det innebär att han ska gripas, säger Säpochefen Anders Thornberg på en presskonferens.

Efter terrordådet i Frankrike – på onsdagen höjde Danmark sin terrorberedskap.

Nu höjer även Sverige sin terrorberedskap efter beslut av Säpochefen Anders Thornberg. I ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen skrev Säkerhetspolisen:

"Ett av skälen till höjningen är att Säkerhetspolisen har tagit emot konkret information och gjort bedömningen att vi måste agera inom ramen för vårt kontraterrorarbete".

På en presskonferens strax efter klockan 18 berättade Anders Thornberg att det finns en misstänkt terrorist som nu jagas i Sverige. Med stöd av underrättelseuppgifter har chefsåklagare Hilding Qvarnström vid riksenheten för säkerhetsmål inlett en förundersökning rörande förberedelse till terroristbrott.

– En man är anhållen i sin frånvaro, säger Anders Thornberg.

– Den här förundersökningen bedrivs i Sverige, säger han.

Kan det finnas fler gärningsmän?

– När man utreder olika saker får man aldrig utesluta vare sig det ena eller det andra. Vi håller allt öppet, säger han.

I övrigt avböjer Anders Thornberg att gå in på några detaljer.

– Det är dels för att inte utsätta enskilda individer för risk men även för att inte avslöja våra metoder, säger han.

Redan före presskonferensen uppgav en poliskälla för Ekot att det rörde sig om ett konkret hot från en enskild individ. Nyhetsbyrån Six publicerade uppgifter om att en man från Irak som är krigstränad i Syrien ska ha tagit sig in i Sverige under onsdagen för att utföra en terrorhandling.

Kallar till pressträff

Nu höjer Säpo till en fyra på den femgradiga hotbildsskalan - "högt hot" - på rekommendation av Nationellt centrum för terrorhotbedömning (NCT), en permanent arbetsgrupp där Säpo, Försvarets radioanstalt (FRA) och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) ingår.

Höjningen innebär också operativa förändringar för polismyndigheten, som nu ökar sin bemanning i yttre tjänst. Mats Löving, chef för polisens Nationella operativa avdelning (NOA) uppmanar allmänheten att vara vaksam.

– För oss är det viktigt att allmänheten ska leva sitt vanliga liv, men om man ser något som sticker ut på ett ovanligt sätt så får man gärna ringa polisens tipstelefon på 114 14, säger han.

Kommer poliser som vanligtvis inte bär vapen nu att vara beväpnade?

Det ligger i sakens natur när man höjer hotbilden att man använder annan utrustning och andra kompetenser, säger NOA:s pressekreterare Carolina Ekéus, som inte vill kommentera frågan närmare.

Redaktion får polisskydd

Polisen vill inte gå in på detaljer om vilka objekt som nu får extra beskydd, men tidigare har man sagt att bland annat den franska ambassaden är ett uppenbart sådant objekt efter dåden i Paris.

Också Gefle Dagblad och flera andra redaktioner bevakas nu av polis, rapporterar tidningen som menar att det inte finns någon konkret hotbild mot just dem, skriver TT.

Inledningsvis vill Säpo och polisen inte kommentera höjningen ytterligare, men lovar mer information under onsdagskvällen.

– Det är en pressträff i kväll, 19.30, jag har inte mer att tillägga förutom det vi har skrivit i vårt pressmeddelande, säger Fredrik Milder vid Säpos presstjänst.

Sedan dess har Säpo beslutat att skjuta fram presskonferensen till 18.00.

Utrikesminister Margot Wallström (S) kommenterar den höjda hotnivån från Ukraina kort Säkerhetspolisens besked.

Wallström: Litar på Säpo

– Vi litar självklart på Säpos bedömningar och övriga frågor hänvisas till dem, säger utrikesminister Margot Wallström till Expressens politiska reporter Hanna Jakobson på plats i Ukraina, kort innan Wallström lyfte med regeringsplanet mot Sverige.

Hur rädda bör vi vara?

Det är omöjligt att svara på. Vi ska vara så väl rustade som det är möjligt. Vi ska från regeringens sida vidta de åtgärder som behövs och jag litar på att myndigheter och andra gör det. Så att människor fortsatt ska kunna känna sig trygga, säger Margot Wallström.

I det inledande pressmeddelandet pekar Säpo speciellt ut terrorgruppen Islamiska staten (IS). Man menar att den senaste tidens dåd i allmänhet och dåden i Paris i synnerhet kan tolkas som att man har både ökad motivation och möjlighet att utföra "relativt komplexa attentat i Europa".

Det har gått fem år sedan Sverige senast höjde hotnivåskalan. Sedan dess har den legat på tre, vilket innebär "förhöjt hot".

Senare samma år slog självmordsbombaren Taimour Abdulwahab till mitt i julhandeln, då han utlöste sin kraftfulla bombladdning i centrala Stockholm. Flera outlösta rörformade bomber, som fyllts med stålkulor och spik, låg intill den söndertrasade kroppen. Ingen, utöver den 28-årige självmordsbombaren, dödades i attentatet.

Den gången höjdes inte hotbildsnivån. Nu – efter de blodiga terrordåden i Frankrike – uppgraderas hotnivån för terrorberedskap även i Sverige.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag