Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige har inte tackat nej till rysk hjälp under skogsbränderna

Sedan i tisdags har ett Facebook-inlägg – där man hävdar att Sverige har tackat nej till rysk hjälp vid skogsbränderna – spridits på Facebook och delats över 3 000 gånger.Foto: AMANDA KARLSSON

Vid branden i Västmanland 2014 tackade Sverige nej till hjälp från ryska bombningsplan. 

Under det senaste dygnet har ett väl spritt Facebook-inlägg påstått att detta har hänt även i år – något som inte stämmer. 

Än så länge har inget erbjudande kommit från Rysslands håll. 

Under onsdagsförmiddagen rasar 32 bränder i terräng runtom i Sverige, och åtta olika VMA:s – viktigt meddelande för allmänheten – är fortfarande aktiva. Nu flygs italienska brandflygplan in för att bekämpa skogsbränderna. Även åtta norska helikoptrar har deltagit i räddningsarbetet. 

Vid branden i Västmanland 2014 tackade Sverige nej till ryska vattenbombningsplan. Enligt räddningsledaren Lars-Göran Uddholm behövdes inte de ryska planen eftersom Frankrike och Italien redan hade erbjudit sitt stöd. 

– Vi kan inte ha fler flygplan som flyger. Det är en olycksrisk, och vi vill inte hantera en flygolycka mitt i den här brandsläckningen, sa han till Aftonbladet då. 

 

LÄS MER: "Catrin, 53, och Marco, 53, är två som befinner sig i säkerhet" 

 

Men enligt Britta Ramberg, operativ chef på MSB, har det i år däremot inte kommit något erbjudande om hjälp från Ryssland. 

– Det har inte kommit något sådant erbjudande. Hade det kommit ett erbjudande så hade vi vetat om det för vi är kontaktpunkten för den typen av erbjudanden, säger hon till Metro

Falskt påstående om ryska plan

Sedan i tisdags har ett Facebook-inlägg – där man hävdar att Sverige har tackat nej till rysk hjälp vid skogsbränderna  – spridits på Facebook och delats över 3 000 gånger.

 

LÄS MER: "De italienska brandflygen på plats vid skogsbränderna i Sverige"

 

”Har Sverige helt tappat förståndet? Ryssland erbjuder Megahjälp för att släcka våra skogsbränder. Sverige tackar nej. Nu får det fan vara slut på ryssofobin,” står det i inlägget som sprids.", står det i inlägget. 

Men enligt Metro är påståendet helt falskt, och uppger dessutom att bilden på det ryska planet är manipulerad. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.