Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige har inte längre högst skatter i världen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Under flera år var Sverige det land i världen med högst skatter.

Men nu har vi sjunkit till fjärde plats i Europa, förbisprungna av Danmark, Belgien och Frankrike.

Skatterna i Sverige har sänkts med över hundra miljarder kronor de senaste åren. Något som resulterat i ett mindre ras i världens skatteliga.

Under många år toppade Sverige ligan med skatter på cirka 50 procent av bruttonationalprodukten. I nuläget är skatterna under 45 procent och nya EU-siffror visar att det placerar Sverige på plats fyra efter Danmark, Belgien och Frankrike men strax före Finland.

– Det här är utfallet utifrån den ekonomiska politik som har förts de senaste åren som har syftat till att sänka skatterna som andel av ekonomin, säger Andreas Bergh, nationalekonom i Lund som forskar om välfärd, till Sveriges Radio.

Tappar en placering

Om Sverige fortsätter på den inslagna vägen kommer vi att sjunka ytterligare inom sex till sju år och placera oss kring EU-genomsnittet som är 40 procent.

– Det skulle kunna leda till kommer närmare någon sorts kritisk punkt, man börjar då ha krav på avgiftsbaserade system där invånarna själva betalar. Och det skulle vara ett systemskifte, säger Andreas Bergh till Sveriges Radio.

Förra året kom Sverige på plats tre på listan.

Vad tycker du om den nuvarande skattenivån?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.