Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige har haft flest döda – två veckor i rad

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Folkhälsomyndigheten håller presskonferens.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Två veckor i rad har Sverige haft högst antal döda i covid-19 i världen, räknat per capita.

Det visar nya siffror från sajten Our World in Data.

Förra veckan kom beskedet att Sverige hade högst dödstal per capita, per miljon invånare, den gångna veckan. Nya siffror visar att Sverige än en gång ligger i topp.

Siffrorna kommer från University of Oxford och Global Change Data Labs, och grundar sig på European Centre for Disease Prevention and Controls inrapportering av personer i världen som dött i covid-19.

Siffrorna gäller antal dödsfall per dag och är sett per miljon invånare. Tidigare under maj stegrade Sverige långsamt upp mot en fjärde- och femteplats – men de senaste två veckorna har Sverige haft förstaplatsen.

På onsdagen låg dödstalet i Sverige på 5,4 döda per miljon invånare, räknat på genomsnittet under de senaste sju dagarna.

Våra grannländers dödstal låg på onsdagen på 0,3 för Danmark, 0,28 för Finland och 0,05 för Norge.

Det näst hårdast drabbade landet efter Sverige är Brasilien på 4,4 döda per miljon invånare.

Tegnell: Bör vänta ”något år” med analyser

– Sverige ligger ganska långt fram. Andra länder ligger ännu längre fram så att dödstalen har hunnit gå ned ordentligt och vissa länder är på väg upp. Så jag tror att man ska vara väldigt försiktig med att jämföra en enskild vecka, sa Tegnell när förra veckans siffror kom.

Samma sak säger statsepidemiologen nu.

– Jag tycker man ska vänta med den här typen av analyser till om något år. Då kan man landa i vad de verkliga dödstalen har varit i olika länder, säger Tegnell till Aftonbladet.

Även smittskyddsdirektören på norska Folkehelseinstituttet, Frode Forland, har pekat på osäkerheten i hur siffror mäts i olika länder.

Lena Hallengren: ”Liv som aldrig kommer att bli desamma”

Socialminister Lena Hallengren, S, sa i helgen i TV4:s Nyhetsmorgon:

– Bakom varje siffra finns en människa och det är liv som aldrig kommer att bli desamma efter den här pandemin

Hon fortsatte:

– Vi är med om en pandemi och en kris som vi aldrig har sett tidigare. Det finns inga manualer, inget facit, utan det handlar om att i varje givet läge gå tillbaka till den information man har.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.