Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige har flest nya coronafall i Europa

Matti Sällberg, biomedicinsk analytiker på KI om att Johnson & Johnsons vaccin pausas i USA.
I måndags var det 392 personer som vårdades på iva för covid-19. Arkivbild.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: CARL-OLOF ZIMMERMAN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har flest andel nya coronafall i hela Europa.

I genomsnitt har Sverige 625 nya fall per miljoner invånare – vilket är drygt tio gånger fler fall än i grannlandet Finland, rapporterar The Guardian.

Antalet dödsfall har dock inte ökat i takt med den ökade smittspridningen.

Sajten ourworldindata.org har gjort en sammanställning med hjälp av data från Johns Hopkins University, som visar att Sverige haft högst smittspridning per miljoner invånare i Europa de senaste veckorna.

I genomsnitt har Sverige fått 625 nya fall om dagen de senaste sju dagarna, vilket är betydligt fler fall än övriga nordiska länder. Under samma period var genomsnittet i Norge 132 fall per miljoner invånare, i Danmark var genomsnittet 111 och i Finland låg siffran på 65.

Iva-patienterna ökar

I takt med att fallen ökar har även antalet svenska iva-patienter ökat kraftigt under tredje vågen. I måndags vårdades 392 svenskar på intensivvården, enligt intensivvårdsregistret, vilket är fler än under toppen av andra vågen då 389 personer behövde intensivvård. 

– IVA-vården visar att vi fortsatt har en hög smittspridningsnivå. Det är den mest stabila indikatorn för smittspridningen, sa statsepidemiolog Anders Tegnell under tisdagens pressträff.

Antalet iva-patienter är dock betydligt lägre än under förra vårens topp – då 558 patienter behövde intensivvård.

”Jämn nivå”

Sveriges dödstal är även det markant högre än övriga nordiska länder, men antalet nyrapporterade dödsfall har inte stigit i samma takt som den senaste tidens smittspridning.

En förklaring till detta kan vara att allt fler svenskar vaccinerat sig mot covid-19, enligt Anders Tegnell.

– Vi ligger på en ganska jämn nivå just nu, sa han under tisdagens pressträff.

Thailands turismföretag vill slopa karantänen

Phukets hotellförening menar att industrin har dolda skador.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.