Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige har färre sjukbäddar än Etiopien

Foto: Sara Strandlund

Antalet vårdplatser har sjunkit kraftigt de senaste 30 åren och Expressen.se:s granskning visar att Sverige nu har färre sjukbäddar än länder som Etiopien och Kazakstan per tusen invånare.

Läkaren Thomas Flodin menar att något måste göras.

– Vårdplatsfrågan är den viktigaste i dag vad det gäller patientsäkerhet och arbetsmiljö för de anställda inom vården, säger han.

Läget på många av Sveriges akutmottagningar är svårt vilket Expressen.se uppmärksammat i flera artiklar i satsningen #akutkollen.

En stor anledning till att det ser ut som det gör är att det på många håll saknas vårdplatser för de patienter som ska föras vidare till andra avdelningar efter akuten.

– Vårdplatsfrågan är central: har man inga platser att lägga in patienterna från akuten på blir det den här situationen, säger Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening.

Sjunkigt kraftigt

Siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar att antalet vårdplatser har sjunkit kraftigt de senaste åren.

De senaste siffrorna gäller för 2011. Då fanns det 25 566 disponibla vårdplatser i Sverige. Det är en minskning med 3 556 platser sedan 2001 då det fanns 29 122 stycken.

Går man längre tillbaka i tiden blir siffrorna än mer dramatiska. Enligt SKL:s rapport "Från sjukhussäng till e-hälsa" halverades antalet vårdplatser mellan 1992 och 2009.

Rapporten beskriver minskningen som något positivt och en "förutsättning för den kraftiga expansion av vården som skett de senaste decennierna" och minskningen beror även till viss del på att omkring 30 000 platser för långtidsvård flyttades från landstingen till kommunerna i början av 90-talet, men Thomas Flodin menar att det har gått för långt.

– Vårdplatsfrågan är den viktigaste i dag vad det gäller patientsäkerhet och arbetsmiljö för de anställda, säger han.

Sämre än Etiopien

Expressen.se har granskat statistik från FN-organet World health organisation, WHO, och från OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling. Siffrorna visar att Sverige ligger i bottenskiftet vad det gäller antalet vårdplatser per tusen invånare.

OECD:s statistik sträcker sig fram till 2010 och täcker in organisationens 34 medlemsstater som alla är industriländer.

Sverige hade 2,7 vårdplatser per tusen invånare under 2010 vilket placerar oss bakom länder som Polen (6,6 ), Spanien (3,2), Slovenien (4,6) och Ungern (7,2), enligt OECD:s statistik.

Flest vårdplatser per tusen invånare hade Japan (13,6).

Även i WHO:s statistik, som täcker in också utvecklingsländerna, hamnar Sverige långt ner i listan, enligt FN-organisationens senaste rapport.

Före Sverige hamnar länder som Azerbajdzjan (7,5), Armenien (3,7), Etiopien (6,3), Kazakstan (7,6), Libyen (3,7), Mongoliet (5,8) och Turkmenistan (4,0).

Läkaren Thomas Flodin konstaterar:

– Man måste prioritera den här frågan.

"Finns inget dyrare"

Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på SKL, menar att neddragningarna på antalet platser till stor del handlar om ekonomi.

– Det finns inget som är dyrare än en akutvårdsplats. När man ska hushålla med pengar är det det första man tittar på, säger han.

Göran Stiernstedt påpekar också att tekniska och medicinska framsteg har gjort det möjligt att effektivisera bort vårdplatser.

– Jag tror att vi har varit duktiga på att introducera ny teknik.

– Sedan vill jag inte måla allt i rosenrött, för helt problemfritt är det inte, säger Göran Stiernstedt.