Foto: Sara Strandlund
 Foto: Sara Strandlund

Sverige har färre sjukbäddar än Etiopien

Publicerad

Antalet vårdplatser har sjunkit kraftigt de senaste 30 åren och Expressen.se:s granskning visar att Sverige nu har färre sjukbäddar än länder som Etiopien och Kazakstan per tusen invånare.

Läkaren Thomas Flodin menar att något måste göras.

– Vårdplatsfrågan är den viktigaste i dag vad det gäller patientsäkerhet och arbetsmiljö för de anställda inom vården, säger han.

Läget på många av Sveriges akutmottagningar är svårt vilket Expressen.se uppmärksammat i flera artiklar i satsningen #akutkollen.

En stor anledning till att det ser ut som det gör är att det på många håll saknas vårdplatser för de patienter som ska föras vidare till andra avdelningar efter akuten.

– Vårdplatsfrågan är central: har man inga platser att lägga in patienterna från akuten på blir det den här situationen, säger Thomas Flodin, ordförande i Stockholms läkarförening.

Sjunkigt kraftigt

Siffror från Sveriges kommuner och landsting, SKL, visar att antalet vårdplatser har sjunkit kraftigt de senaste åren.

De senaste siffrorna gäller för 2011. Då fanns det 25 566 disponibla vårdplatser i Sverige. Det är en minskning med 3 556 platser sedan 2001 då det fanns 29 122 stycken.

Går man längre tillbaka i tiden blir siffrorna än mer dramatiska. Enligt SKL:s rapport "Från sjukhussäng till e-hälsa" halverades antalet vårdplatser mellan 1992 och 2009.

Rapporten beskriver minskningen som något positivt och en "förutsättning för den kraftiga expansion av vården som skett de senaste decennierna" och minskningen beror även till viss del på att omkring 30 000 platser för långtidsvård flyttades från landstingen till kommunerna i början av 90-talet, men Thomas Flodin menar att det har gått för långt.

– Vårdplatsfrågan är den viktigaste i dag vad det gäller patientsäkerhet och arbetsmiljö för de anställda, säger han.

Sämre än Etiopien

Expressen.se har granskat statistik från FN-organet World health organisation, WHO, och från OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling. Siffrorna visar att Sverige ligger i bottenskiftet vad det gäller antalet vårdplatser per tusen invånare.

OECD:s statistik sträcker sig fram till 2010 och täcker in organisationens 34 medlemsstater som alla är industriländer.

Sverige hade 2,7 vårdplatser per tusen invånare under 2010 vilket placerar oss bakom länder som Polen (6,6 ), Spanien (3,2), Slovenien (4,6) och Ungern (7,2), enligt OECD:s statistik.

Flest vårdplatser per tusen invånare hade Japan (13,6).

Även i WHO:s statistik, som täcker in också utvecklingsländerna, hamnar Sverige långt ner i listan, enligt FN-organisationens senaste rapport.

Före Sverige hamnar länder som Azerbajdzjan (7,5), Armenien (3,7), Etiopien (6,3), Kazakstan (7,6), Libyen (3,7), Mongoliet (5,8) och Turkmenistan (4,0).

Läkaren Thomas Flodin konstaterar:

– Man måste prioritera den här frågan.

"Finns inget dyrare"

Göran Stiernstedt, chef för vård och omsorg på SKL, menar att neddragningarna på antalet platser till stor del handlar om ekonomi.

– Det finns inget som är dyrare än en akutvårdsplats. När man ska hushålla med pengar är det det första man tittar på, säger han.

Göran Stiernstedt påpekar också att tekniska och medicinska framsteg har gjort det möjligt att effektivisera bort vårdplatser.

– Jag tror att vi har varit duktiga på att introducera ny teknik.

– Sedan vill jag inte måla allt i rosenrött, för helt problemfritt är det inte, säger Göran Stiernstedt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag