Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige hånas – av Putins nyhetsbyrå

Sveriges ökning av försvarskapaciteten sker det ”i tecken av en ökande paranoia”, enligt Sputnik News.
Foto: Mikhail Klimentyev/AP

Vladimir Putins nya internationella propagandanyhetsbyrå Sputnik News förlöjligar svenska marinens jakt på främmande ubåtar.

Det sker i en kommenterande artikel om den svenska regeringens satsning på att rusta upp försvaret.

– Sverige pumpar in miljarder i ubåtsjakten i fruktan att gå under, skriver Sputnik News.

Nyhetsbyrån ingår i en rysk jättesatsning på propaganda riktad till utlandet.

Sputnik News skriver att svenska regeringen ska förbruka miljarder av försvarsbudgeten på att öka kapaciteten att jaga ubåtar och att åter öppna en militärbas på Gotland.

"Ökad paranoia"

Enligt nyhetsbyrån sker det ”i tecken av en ökande paranoia”.

Sputnik News berättar om den svenska jakten på en undervattensfarkost i Stockholms skärgård i oktober förra året, som skedde ”efter att man siktat vad man trodde var en rysk ubåt”.

– Den svenska marinen har genomfört dussintals spaningar efter främmande ubåtar som uppenbarligen siktats, ända sedan tidiga 1980-talet, men tyvärr har man inte hittat någonting. I ett fall visade sig en misstänkt ubåt vara en flotte som var infrusen i is som rörde på sig, skriver den ryska nyhetsbyrån.

Nämner inte U 137

Sputnik News underlåter att nämna U137 som 1981 gick på grund utanför Karlskrona, en händelse som gav eko i hela världen.

Den ryska nyhetsbyrån skriver att den svenska regeringen är ”ställd inför det pinsamma att aldrig ha fångat en främmande ubåt”. Och därför görs den nya satsningen.

Ryska medier har annars rapporterat kort och faktamässigt om de nya planerna för svenska försvaret.

Berättar om Gotlands historia

Ryska tv-nyhetsprogrammet ”Vestis” sajt ger en bakgrund och berättar om Gotlands historia. Där får läsarna en mycket fridfull bild av den ryska ockupationen under tre veckor 1808.

– Om dessa dagar talar öborna som den fredligaste ockupationen i historien. De ryska officerarna kunde dansa och talade franska, och blev därför populära hos de gotländska fröknarna, skriver Vesti.

FAKTA

Sputnik News lanserades i november förra året och planerar att öppna kontor i över 30 länder. Den ska inte bara vara en nyhetsbyrå utan ett internationellt nyhetsbolag, som ingår i det statsägda medieföretaget ”Rossija Segodnja” (Ryssland i dag), vars chef är Kremls ledande propagandist Dmitrij Kiseljov.

När Sputnik News presenterades sa Kiseljov att nyhetsbyrån ska förmedla ”en alternativ syn på världshändelserna”. Den ska alltså precis som tv-kanalen RT (Russia Today) vara ett internationellt propagandaorgan för den ryska regimen.

Kiseljov, som står på västs sanktionslistor, har också en egen talkshow i tv-kanalen Rossija 1 på söndagskvällarna. Där har han anklagat Carl Bildt för att vara CIA-agent som ville använda Ukraina-frågan för att ta revansch för Poltava. Han har vidare kritiserat svenskt moraliskt förfall, som enligt honom bland annat orsakas av barnprogram som ”Biss och Kajs”.

Kiseljov har också sagt Ryssland är det enda land som kan förvandla USA till radioaktiv aska.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.