Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige gör rätt som samarbetar med Nato

Cecilia Schelin Seidegård är landshövding på Gotland. Foto: Johan Jeppsson

Sverige gör rätt som samövar med Nato.

Gotlands landshövning Cecilia Schelin Seidegård vill se tydliga markeringar mot Ryssland - och fler soldater på ön.

– Det är klart att man känner oro, säger hon.

Det är ett soligt i Visby och tusentals makthavare har samlats på Gotland för Almedalsveckan. En viktig fråga i år är hur Sveriges framtida försvar ska se ut och hur Gotland ska skyddas vid en eventuell invasion.

Förra veckan avslöjade Cepa-rapporten ”The Coming Storm” att Ryssland i mars övade invasion av Gotland, Åland och Bornholm med 33 000 soldater.

Intresset för Gotland är strategiskt för att hindra Nato-styrkor från att komma till undsättning om Ryssland går in i Baltikum.

– Det är klart att vi vet att vi säkerhetspolitiskt är en viktig fläck i Östersjön. Det har alla andra förstått också, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Men hon blev själv inte förvånad när den ryska övningen avslöjades.

– Mitt länsråd, som är min högra hand är före detta överste. Vi sa bara: Jaha, var det här en nyhet? Det är självklart att de har tränat på det här på många gånger. Det är självklart att de tränar sådant.

 

Vad känner man då om man bor på gotland?

– Det är klart att man känner en oro, men man är glad ändå att våra politiker gemensamt har kommit fram till att det är en säkerhetspolitisk risk att inte ha ett försvar på Gotland.

 

Inom två år ska det finnas 230 anställda försvarsanställda på Gotland.

Räcker 230 man?

– Nej, men vi får i alla fall ett permanent försvar.

En militär närvaro är viktig, betonar hon.

– Det är väldigt nödvändigt att ha ett permanent försvar här. Man behöver folk på marken för att kunna ta emot en eventuell invasion.

Hon jämför med att flygunderstöd inte är avgörande alla gånger.

– Det man kan tänka på hur det ser ut i andra länder där man krigar. Det går inte att bomba sig genom IS. Så det är faktiskt på marken det händer.

 

Hur tycker du att svenska regeringen ska markera mot Ryssland?

– Det är en fin balansgång men jag tycker mycket av det som görs nu är rätt. Man ökar anslagen, man samövar med Nato, man har ökat samarbete med Finland. Det är ett utmärkt steg i rätt riktning.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!