Cecilia Schelin Seidegård är landshövding på Gotland. Foto: Johan Jeppsson
Cecilia Schelin Seidegård är landshövding på Gotland. Foto: Johan Jeppsson

Sverige gör rätt som samarbetar med Nato

Publicerad

Sverige gör rätt som samövar med Nato.

Gotlands landshövning Cecilia Schelin Seidegård vill se tydliga markeringar mot Ryssland - och fler soldater på ön.

– Det är klart att man känner oro, säger hon.

Det är ett soligt i Visby och tusentals makthavare har samlats på Gotland för Almedalsveckan. En viktig fråga i år är hur Sveriges framtida försvar ska se ut och hur Gotland ska skyddas vid en eventuell invasion.

Förra veckan avslöjade Cepa-rapporten ”The Coming Storm” att Ryssland i mars övade invasion av Gotland, Åland och Bornholm med 33 000 soldater.

Intresset för Gotland är strategiskt för att hindra Nato-styrkor från att komma till undsättning om Ryssland går in i Baltikum.

– Det är klart att vi vet att vi säkerhetspolitiskt är en viktig fläck i Östersjön. Det har alla andra förstått också, säger Cecilia Schelin Seidegård.

Men hon blev själv inte förvånad när den ryska övningen avslöjades.

– Mitt länsråd, som är min högra hand är före detta överste. Vi sa bara: Jaha, var det här en nyhet? Det är självklart att de har tränat på det här på många gånger. Det är självklart att de tränar sådant.

 

Vad känner man då om man bor på gotland?

– Det är klart att man känner en oro, men man är glad ändå att våra politiker gemensamt har kommit fram till att det är en säkerhetspolitisk risk att inte ha ett försvar på Gotland.

 

Inom två år ska det finnas 230 anställda försvarsanställda på Gotland.

Räcker 230 man?

– Nej, men vi får i alla fall ett permanent försvar.

En militär närvaro är viktig, betonar hon.

– Det är väldigt nödvändigt att ha ett permanent försvar här. Man behöver folk på marken för att kunna ta emot en eventuell invasion.

Hon jämför med att flygunderstöd inte är avgörande alla gånger.

– Det man kan tänka på hur det ser ut i andra länder där man krigar. Det går inte att bomba sig genom IS. Så det är faktiskt på marken det händer.

 

Hur tycker du att svenska regeringen ska markera mot Ryssland?

– Det är en fin balansgång men jag tycker mycket av det som görs nu är rätt. Man ökar anslagen, man samövar med Nato, man har ökat samarbete med Finland. Det är ett utmärkt steg i rätt riktning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag