Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige gör det lättare för diktaturer att övervaka

Dagens tre största inrikesnyheter.
Sverige är det land i Europa som bär störst ansvar för att förenkla exporten av övervakningsteknik till diktaturer.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Redan under Arabiska våren, 2011, bidrog svensk teknik från bland annat Ericsson och Enea till att övervaka, tortera och döda meningsmotståndare i Syrien.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Sverige är det land i Europa som bär störst ansvar för att förenkla exporten av övervakningsteknik till diktaturer. 

Det visar läckta EU-dokument, skriver SvD

Redan under Arabiska våren, 2011, bidrog svensk teknik från bland annat Ericsson och Enea till att övervaka, tortera och döda meningsmotståndare i Syrien. 

Detta sedan Sverige stoppat ett EU-förslag om att förbjuda export på digitala vapen eller varor med dubbla användningsområden.

Sedan flera år tillbaka har nu EU arbetat för att försvåra den europeiska exporten av produkter som kan användas för att bryta mot de mänskliga rättigheterna – men Sveriges regering sätter stopp, skriver SvD

Stoppar EU:s förslag

I oktober börjar de officiella trepartssamtalen mellan EU:s medlemsländer, Kommissionen och EU-parlamentet. Men för att samtalen ska komma till skott har man kommit överens om att stoppa alla förslag om att göra det svårare med export av övervakningsutrustning. 

I ett läckt EU-dokument, som Reportrar utan gränser publicerat, pekas Sverige ut som ett av de ledande länderna till att stoppa hårdare regler för export av bevakningsteknik. 

I stället förespråkar man, tillsammans med Storbritannien och Finland, mildare regler för att kunna exportera sina produkter. 

Vill ha strängare regler

Sveriges argument är att stängare regler skulle försvåra för europeiska företag att konkurrera med internationella. Får man inte den övervakningsteknik man efterfrågar av EU-länderna, kommer man vända sig någon annanstans menar man enligt SvD

En annan anledning till att man inte vill försvåra exporten av utrustningen är att övervakningsverktygen även kan användas för att stoppa planerade terrorattacker. 

Sverige argumenterar även att det finns globala exportregler – Wassenaar-arrangemanget – som kontrollerar exporten av tekniken. 

Till SvD skriver justitieminister Morgan Johansson: 

”Sverige delar målsättningen om en hårdare kontroll av viss cyberövervakningsutrustning för att minska risken för att den ska användas av auktoritära regimer för att kränka mänskliga rättigheter. Samtidigt bedömer vi att en EU-reglering inte kommer att lösa problemet eftersom alldeles för många produkter finns producerade utanför EU. Det vore därför mer ändamålsenligt att lista punkterna inom ramen för det så kallade Wassenaar-arrangemanget som innefattar flera stora produktionsländer.”

Wassenaar-arrangemanget saknar dock kontrollistor över den digitala övervakningsteknik som fanns med i Kommissionens och EU-parlamentets förslag. Enligt SvD har flera experter därför kritiserat arrangemanget och hävdat att det behövs strängare regler.