Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige garanteras vaccin mot coronaviruset

Coronaspridningen sker till stor del bland personer utanför riskgrupp.
Coronavirusforskning pågår bland annat på Karolinska Institutet.
Foto: Jonas Lindkvist/DN/TT / TT NYHETSBYR¿N / DN / Jonas Lindkvist
Socialminister Lena Hallengren (S) och regeringen har föreslagit ett lån på två miljarder kronor för att Sverige ska kunna vara med i vaccinjakten.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har garanterats att få ta del av det coronavaccin som Astra Zeneca håller på att utveckla, rapporterar SVT Nyheter.

– Det är redan sagt att det är så och pappersarbetet kommer att ordnas den kommande veckan, säger vaccinsamordnare Richard Bergström till tv-kanalen.

Regeringen och socialminister Lena Hallengren (S) har föreslagit att Folkhälsomyndigheten ska få låna upp till två miljarder kronor för att Sverige ska kunna vara med i vaccinjakten.

Astra Zeneca – ett av de läkemedelsföretag som jobbar på ett vaccin mot coronaviruset – har tidigare skrivit avtal med Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna om 400 miljoner doser.

Samordnaren: ”Det är klart”

Ytterligare 100 miljoner doser ska fördelas bland EU-länderna.

Nu har Sverige genom EU-gemensamma förhandlingar garanterats att få ta del av vaccinet. Richard Bergström, som deltar i förhandlingarna, uppger för SVT Nyheter att avtal kommer att tecknas inom kort.

– Det är klart att också Sverige får tillgång till de här vaccinerna, säger han till tv-kanalen.

”Inte färdiga eller godkända”

När ett vaccin är klart och om det kommer att fungera är oklart.

– De här vaccinen är inte färdiga eller godkända ännu, så mer realistiskt är att vi får volymer i början på nästa år och därefter. Så det blir under 2021 som vi får se tillräckliga volymer komma till Sverige, säger Richard Bergström till SVT Nyheter.


Anneli Bergholm Söder: "Vi vill inte lämna det här åt slumpen".

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.