"Sverige försvårar framgångsrik invandring"

Publicerad
Uppdaterad
Sverige är dåligt på att ställa krav på människor från andra kulturer, hävdar migrationsminister Tobias Billström (m).
"Ingen tjänar på en politik där alla invandrare ses som offer - och behandlas därefter", skriver bland annat Billström på DN debatt.
- En sverigedemokratisering av det politiska samtalet, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Expressen.se.
Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm och ordförande i Moderaternas arbetsgrupp mot utanförskap och segregation, har tillsammans med migrationsminister Tobias Billström och riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson skrivit under debattartikeln i tisdagens Dagens Nyheter.
Trion skriver bland annat:
”Sverige präglas i dag för mycket av några särdrag som försvårar framgångsrik invandring. Tydligast är den kravlöshet som accepterar att arbetsföra människor – oavsett etnicitet och ursprung – under långa perioder lever på bidrag i stället för att fullt ut ta ansvar för sin egen försörjning.”

Bör styras till arbetstillfällen

Att bo var man vill i landet är ingen rättighet, nyanlända bör styras till områden med arbetstillfällen, där majoriteten av de boende inte är invandrare.
De fortsätter:
”Rättigheter och skyldigheter går inte i takt i Sverige. Vi har ekonomiska rättigheter som är sällsynta i andra delar av världen. Vi erkänner barns, kvinnors och sexuella minoriteters individuella rättigheter och ställer dem framför familj, klan, grupp och kultur. Människan anpassar sig naturligtvis snabbare till rättigheter hon gillar och kan dra nytta av än till skyldigheter hon inte förstår eller ens accepterar. Men lyckas vi inte bättre än i dag att se till att alla som flyttar till Sverige både försörjer sig själva och respekterar grundläggande regler i samhället, skapas grogrund för allvarliga konflikter. Det räcker inte att lära sig halva sanningen om Sverige.”

"Överdrivet krav på svenskhet"

En paradox är att det råder ”ett överdrivet krav på svenskhet i arbetslivet”, konstaterar underskrivarna:
”Det finns en problematisk rädsla för bra men bruten svenska och många arbetsplatser lider av internationell syrebrist.”
Den s-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att moderaterna ställer om tonläget mot utmanaren sverigedemokraterna, precis som Göran Persson gjorde när han pratade om social turism.
- Man försöker fånga upp de rösterna, av rädsla för att sd ska komma in i riksdagen. De politiska konsekvenserna skulle bli stora, säger Ljunggren.
- Nu vill man visa svenska folket att man har förstått signalen och är berett att försöka ta tag i frågan.
Alla partier, hävdar Stig-Björn Ljunggren, vill undvika att sd blir vågmästare i riksdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag