Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

"Sverige försvårar framgångsrik invandring"

Sverige är dåligt på att ställa krav på människor från andra kulturer, hävdar migrationsminister Tobias Billström (m).
"Ingen tjänar på en politik där alla invandrare ses som offer - och behandlas därefter", skriver bland annat Billström på DN debatt.
- En sverigedemokratisering av det politiska samtalet, säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren till Expressen.se.
Ulf Kristersson, socialborgarråd i Stockholm och ordförande i Moderaternas arbetsgrupp mot utanförskap och segregation, har tillsammans med migrationsminister Tobias Billström och riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson skrivit under debattartikeln i tisdagens Dagens Nyheter.
Trion skriver bland annat:
”Sverige präglas i dag för mycket av några särdrag som försvårar framgångsrik invandring. Tydligast är den kravlöshet som accepterar att arbetsföra människor – oavsett etnicitet och ursprung – under långa perioder lever på bidrag i stället för att fullt ut ta ansvar för sin egen försörjning.”

Bör styras till arbetstillfällen

Att bo var man vill i landet är ingen rättighet, nyanlända bör styras till områden med arbetstillfällen, där majoriteten av de boende inte är invandrare.
De fortsätter:
”Rättigheter och skyldigheter går inte i takt i Sverige. Vi har ekonomiska rättigheter som är sällsynta i andra delar av världen. Vi erkänner barns, kvinnors och sexuella minoriteters individuella rättigheter och ställer dem framför familj, klan, grupp och kultur. Människan anpassar sig naturligtvis snabbare till rättigheter hon gillar och kan dra nytta av än till skyldigheter hon inte förstår eller ens accepterar. Men lyckas vi inte bättre än i dag att se till att alla som flyttar till Sverige både försörjer sig själva och respekterar grundläggande regler i samhället, skapas grogrund för allvarliga konflikter. Det räcker inte att lära sig halva sanningen om Sverige.”

"Överdrivet krav på svenskhet"

En paradox är att det råder ”ett överdrivet krav på svenskhet i arbetslivet”, konstaterar underskrivarna:
”Det finns en problematisk rädsla för bra men bruten svenska och många arbetsplatser lider av internationell syrebrist.”
Den s-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren menar att moderaterna ställer om tonläget mot utmanaren sverigedemokraterna, precis som Göran Persson gjorde när han pratade om social turism.
- Man försöker fånga upp de rösterna, av rädsla för att sd ska komma in i riksdagen. De politiska konsekvenserna skulle bli stora, säger Ljunggren.
- Nu vill man visa svenska folket att man har förstått signalen och är berett att försöka ta tag i frågan.
Alla partier, hävdar Stig-Björn Ljunggren, vill undvika att sd blir vågmästare i riksdagen.