Åtta norska helikoptrar vattenbombar i Sverige

Skogsbrand strax utanför Hammarstrand på tisdagen.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Skogsbrand strax utanför Hammarstrand på måndagen.
Foto: MATS ANDERSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under skogsbranden i Sala 2014 vattenbombade italienska flygplan.
Foto: SUVAD MRKONJIC

Åtta norska helikoptrar vattenbombar – och två brandflyg från Italien är på väg.

Samtidigt ropar allt fler på egna brandflyg i Sverige. 

– Man kanske bör titta på ett samarbete mellan de nordiska länderna eller ett EU-samarbete där den resursen finns i norra Europa, säger Britta Ramberg, operativ chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Efter de omfattande skogsbränderna har MSB tagit hjälp av åtta norska helikoptrar som vattenbombar.

På tisdagskvällen och onsdagsmorgonen landar de två brandbekämpningsflyg från Italien som MSB i måndags ansökte om hos EU. De fungerar som en tillfällig nationell förstärkningsresurs och ingår i EU:s civilskyddssamarbete.

– I morgon kommer de i gång. De ska stanna i Sverige i åtta dagar innan de återvänder till Italien för underhåll, säger Britta Ramberg.

”En väldigt dyr resurs att köpa in”

På frågan varför Sverige inte har egna brandflyg som kan vattenbomba säger Britta Ramberg:

– Det är flera olika skäl. Det är en väldigt dyr resurs att köpa in och då behöver man prioritera hur riskbilden ser ut. Skogsbränder är absolut en risk i Sverige men det finns också andra risker. Vi har civilskyddssamarbetet inom EU och det ser vi som en del i vår beredskap. 

Hon välkomnar debatten men tror att man måste titta på andra alternativ än att köpa in egna vattenbombare.

– Man kanske bör titta på ett samarbete mellan de nordiska länderna eller ett EU-samarbete där den resursen finns i norra Europa eller titta på lösningar med ett plan som går att använda för fler ändamål än skogsbrandsläckning.

MSB har även skickat experter inom samverkan och ledning, ett behov som en statlig utredning efter skogsbranden i Västmanland 2014 visade, samt containrar med materiel för att släcka bränder.

Morgan Johansson: Förhandlingar pågår

Beatrice Ask (M), talesperson i civilförsvars- och civilberedskapsfrågor, frågade på tisdagen justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) vad regeringen gör för att bekämpa skogsbränderna med svensk flygkapacitet.

– Vi behöver bygga upp vår kapacitet i Europa. Risken för extrema lägen som nu ökar alltmer. Än så länge rekvirerar vi brandflyg från exempelvis Italien. Men förhandlingar pågår om att skaffa fler egna flygplan inom Europa. En sådan kapacitet bör placeras i Norden, säger Morgan Johansson till TT.

Beatrice Ask vill också se bättre förutsättningar för deltidbrandmännen och räddningstjänsten, som dock i första hand är kommunernas ansvar. En utredning om att förstärka civilförsvaret pågår.

Försvarsmakten har en helikopter i Älvdalen

Av Försvarsmaktens drygt 50 helikoptrar skulle drygt tio i teorin kunna användas för att vattenbomba skogsbränder, enligt Rickard Wissman, kommunikatör på Försvarsmakten. 

– Men det här är inte den uppgiften som vi har fått av regering och riksdag att prioritera. Det betyder att alla i personalen inte är förberedda och utbildade i att vattenbomba. Vi har inte resurser att utbilda alla på allting utan vi måste prioritera.

Han berättar att Försvarsmakten sedan slutet av maj stöttat räddningstjänst i landet med flera helikoptrar och att personal gått på ledighet. Just nu har Försvarsmakten en helikopterbesättning som vattenbombar i Älvdalen.

– Det handlar om att få ihop personal som är utbildade för att vattenbomba och det är en utmaning eftersom vi inte har lagstöd att kalla in lediga för det här eller avbryta någon semester. Vi får bara använda den personal som finns tillgänglig just nu.


MSB har skogsbrandsdepåer

Kommunen ansvarar via sin räddningstjänst för att släcka en skogsbrand. Vid större bränder kan kommunen ta hjälp av regionen och vid särskilt hård belastning kan även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bistå.

MSB har 13 skogsbrandsdepåer. De finns i Boden, Skellefteå, Dorotea, Sundsvall, Östersund, Söderhamn, Ludvika, Strängnäs, Bengtsfors, Visby, Vetlanda, Högsby och Ljungby. Utöver detta finns nationella förråd i Kristinehamn med påfyllnadsmaterial.

Varje skogsbrandsdepå består av tre containrar med bland annat följande: stora mängder brandslang, en sexhjulig ATV (terrängfordon) med släp, slangupprullare, vattenspridare, motorsågar, vattenbehållare, grenrör, strålrör, bränsledunkar, hinkar och strilkannor.

Källa: MSB

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.