Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige fördömer Iran: ”Skadar relationen”

Militärexperten Jörgen Elfving kommenterar.
Utrikesminister Ann Linde.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Iran har nu erkänt att de sköt ner det ukrainska passagerarplanet utanför Teheran i onsdags. 

– Det är klart att det skadar relationen, säger utrikesminister Ann Linde som fördömer handlingen.

Peter Swaffer, Sveriges representant i haveriutredningen, säger att utredningen nu måste få fortskrida.

Tidigt på lördagsmorgonen svensk tid rapporterade iranska statsmedier att regimen erkänt att man sköt ner det civila ukrainska flygplanet av misstag. Incidenten krävde 176 människoliv. 17 av de döda var hemmahörande i Sverige.

– Hela nedskjutningen är en katastrof, säger utrikesminister Ann Linde till Expressen vid elvatiden på lördagsförmiddagen.

Skadar det här relationen mellan Sverige och Iran?

– Det är klart att det skadar relationen när Iran har skjutit ner ett civilt flygplan med 17 offer hemmahörande i Sverige. Därför måste Iran nu ta fullt ansvar.

Att skicka hem den iranska ambassadören i Stockholm är dock inte aktuellt:

– Det blir snarare kontraproduktivt. Här gäller det att få möjlighet att få så mycket information som möjligt från dem, säger Ann Linde.

”Då hade vi inte fått informationen”

Utrikesministern menar att hon under gårdagen krävde att EU skulle skicka ett sändebud till regionen, vilket ska ha klubbats igenom.

Anledningen är att den senaste tidens våldsyttringar i regionen kan leda till katastrofala konsekvenser som exempelvis flygkraschen, menar Linde.

– Därför måste vi se till att det blir dialog och avspänning, och det tror jag att EU kan bidra till.

Du pratade med Irans utrikesminister direkt efter haveriet. Då borde han ha känt till sanningen. Blev du förd bakom ljuset?

– Jag framförde bara att vi krävde att få delta i utredningen, att den skulle vara transparent och att vi hade utsett en expert. Då hade vi inte fått informationen från Kanada om underrättelseinformationen, den kom senare, säger Ann Linde.

Utrikesministern berättar vidare att EU inte har diskuterat nya sanktioner utöver de som redan ligger mot Iran.

Statsministern: ”Känner starkt”

Tidigare på lördagsmorgonen kommenterade statsminister Stefan Löfven erkännandet:

”Här i Sverige och över hela världen sörjer människor offren för flygkraschen utanför Teheran den 8 januari. Jag känner starkt med alla dem som förlorat en anhörig”, skrev Löfven i ett uttalande till Expressen.

”Jag ser med mycket stort allvar på det besked som Iran nu lämnat. Att planet skjutits ned är fruktansvärt och förfärande. Att ett civilt flygplan skjutits ned – oavsett om det skett av misstag eller ej – är en handling som måste fördömas och som Iran måste ta fullt ansvar för också i relation till de drabbade.”

Utredaren: ”Det får inte hända” 

Peter Swaffer från svenska Haverikommissionen är Sveriges expert i Irans haveriutredning. Han säger att Iran hittills har fört de internationella lagarna och förordningarna för sådana här scenarion till punkt och pricka, och att det viktiga är att utredningen nu måste få fortskrida. 

Knäckfrågan är hur man ska se till att något som denna händelse inte kan hända igen. 

– Vi får inte glömma att det här är ett civilt kommersiellt flygplan med passagerare ombord som lyfte från internationell flygplats i öppet luftrum. Det är ingen krigszon, så det här får bara inte hända. Därför är det viktigt att ta reda på hur det här kunde ske och utifrån de lärdomarna komma med rekommendation.

Peter Swaffer på Statens Haverikommission.
Foto: Statens haverikommission / Pressbild

Han säger att en av huvudaspekterna i händelserna är att luftrummet var öppet för kommersiell trafik. 

– Tidigare har vi sett när det varit konflikter att man har stängt ner luftrum, och då har kommersiell trafik kunna flyga runt det eller inte flugit alls. Men i det här fallet har det inte funnits någon nedstängning, och det är väldigt intressant att man inte har gjort. 

Är det märkligt? 

– Det kanske finns aspekter här som vi inte känner till, så med det i beaktning vill jag inte säga ordet märkligt, men uppenbarligen hade de utrustning på marken med missiler som användes. Oavsett om det var av misstag eller vad det nu det var som skett är det så klart en viss del konstigheter i det, ja. 

Peter Swaffer poängterar att man nu måste låta utredningen ta den tid som krävs för att kunna gå vidare och att Sverige står redo med vad som går att göra för både den och offrens anhöriga.

– Med bakgrund av att de haft en väldig öppenhet och kontinuerlig uppdatering får vi nog ge dem lite tid. Jag förstår givet det läge de befinner sig i med eventuell internpolitisk påverkan att det pågår dialog kring hur de ska förhålla sig, så det kan nog ta lite tid. Vi står i fortsatt läge och gör det vi ska, inte minst förbereder oss för att kunna finnas till för de anhöriga, för det är en av de viktigaste delarna som vi kan jobba vidare med nu. 

Hör försvarsministern kommentera Irans erkännande

Peter Hultqvist (S) om Sveriges krav på Iran efter att landet erkänt att flygplanet i Teheran sköts ned

Försvarsministern: ”Behöver fullständig insyn”

I lördagsintervjun i P1 betonar försvarsminister Peter Hultqvist att utredningen måste vara helt transparent.

– Det är viktigt att vi får klargjort fullt ut vad som har hänt. Vi kräver att Iran samarbetar utan inskränkningar i den fortsatta utredningen, att alla drabbade länder har möjlighet att delta fullt ut med nationell expertis, att vi har fullständig insyn i utredningen och att Iran tar fullständigt ansvar i den situation man har skapat, säger försvarsministern.

Att Iran inledningsvis hävdade att ett tekniskt fel låg bakom haveriet kommenterar Hultqvist på följande vis:

– Det är en typ av desinformation som auktoritära regimer brukar ägna sig åt i sådana här situationer.Expressens korrespondent direkt från Iran:

Iran sköt ner planet: "Ett mänskligt misstag"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.