Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige fjärde bästa land att födas i

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Sverige är världens fjärde bästa land att födas i, enligt tidsskriften Economist.

Listan toppas av Schweiz, följt av Australien och Norge. USA har rasat till nummer 16 på listan. 

Det har gått ett kvarts sekel sedan den ansedda tidsskriften The Economist först rankade de 50 länder som det då var bäst att födas i. Året var 1988 och listan toppades av USA, följt av Frankrike och Västtyskland. Sverige fick då nöja sig med en hedersvärd niondeplats. 

Sedan dess har mycket hänt i världsekonomin. 

Enligt den senaste rankingen, den för 2013, har USA och Tyskland rasat till delad 16:e plats. Frankrike anses nu vara det 26:e bästa landet att vara nyfödd bebis i.

Listan toppas av numera av Schweiz, följt av Australien och Norge. Sverige är världens fjärde bästa land att födas i, enligt tidsskriften, följt av Danmark.

Flera faktorer

Till grund för listan är ett så kallat livskvaliteindex som tidskriftens forskningsdel tagit fram baserat på flera olika parametrar. I grunden handlar det om hur nöjda folk uppger att de är med sina liv. 

Den viktigaste faktorn är hur rik man är, men pengar är inte det enda som räknas. Faktorer som brottslighet och tillit till myndigheter väger också in. Totalt vägs 11 faktorer samman. Vissa är fasta, såsom geografi, medan andra förändras mycket långsamt över tiden, så som demografi, samt sociala och kulturella särdrag.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.