Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige fick igenom sitt krav på snuset

Sverige får rätt att själv bestämma över snusets smaksättning och innehåll.

– Det gick så bra, jag känner mig väldigt glad över dagens resultat, säger statsrådet Maria Larsson (KD).

Med bara fyra länder emot sig röstade EU:s ministrar ja till det tobaksdirektiv där frågorna om det svenska snuset finns med.

Knäckfrågorna i snusstriden har varit om EU ska få rätt att bestämma vilka ämnen som det svenska snuset ska innehålla - och om svenska företag ska få exportera snuset till andra EU-länder.

Barn- och äldreminister Maria Larssons mål var att få i genom den första punkten, och hon är märkbart nöjd när hon talar med Expressen.

– Det gick så bra och jag känner mig väldigt glad över dagens resultat. Både för att vi har fått ett nytt tobaksproduktsdirektiv som är offensivt, inte minst när det gäller att skydda unga.

– Sedan är jag väldigt glad för att vi fortfarande har kvar bestämmanderätten över att reglera snuset. Vi får bestämma själva över hur regleringen av ingredienser och karakteristiska smaker och natriumkarbonat ska se ut. Det känns väldigt bra.

Frågan om att häva exportförbudet av snuset var dock en punkt som ministern inte gjorde några större kraftansträngningar för att få igenom hos de andra ministrarna.

– Det insåg vi att det skulle vara en svår uppgift. Det här är ju ett direktiv som ska minska tobaksbruket i Europa och vi visste att det här var lite djärvt av oss att föra in den svenska ståndpunkt som riksdagens ställt sig bakom.

– Men vi ville ändå pröva det och har därför fört in det i förhandlingarna, men det var ett kraftigt motstånd hos många medlemsländer, säger Maria Larsson.

En som är glad över dagens snusbesked är programledaren Lasse Kronér, som tidigare har uttryckt sin ilska över EU-politikernas klåfingrighet i snusfrågan.

När han får veta att regeringen fått som de ville säger han:

– Det är ju perfekt. Men sinnessjukt att man ens lägger tid på detta. Lägg de pengarna på sjuksköterskor i stället.

Nu väntar politikerna på att EU-parlamentets huvudansvariga utskott, hälso- och miljöutskottet, ska säga sitt i frågan. Sedan kommer EU-parlamentet rösta om det nyklubbade tobaksdirektivet i september.

EU-parlamentarikern Åsa Westlund är nöjd med dagens beslut.

– Utifrån det jag har läst i medierna så verkar det väldigt bra. Det är bra att det blir tydligt att Sverige får bestämma de här sakerna själva, och jag är inte förvånad att det blir så. Den enda risken var om regeringen hade fortsatt driva exportfrågan.

– När de väl svängde om det och började driva om Sverige ska få bestämma om snuset själva så hade jag svårt at se hur det här skulle sluta dåligt, säger Åsa Westlund.

Men riksdagen har beslutat att Sverige ska verka för ett hävande av exportförbudet, ändå finns det en koncensus bland er politiker i EU att inte göra det. Är det rätt?

– När man märker att man riskerar att förlora hela snuset i Sverige, så tror jag att den svenska riksdagen också snabbt skulle komma till slutsatsen att det viktigaste är att rädda snuset snarare än att få exportera det till andra länder, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.