Sverige fick be Namibia om ursäkt

Publicerad
Uppdaterad
Namibias ambassadör har framfört en formellt protest mot två UD-tjänstemäns uppförande efter ha sett SVT:s "Diplomaterna".
- Vi har sagt att vad enskilda tjänsteman tyckt eller sagt motsvarar inte vår syn på saken, säger kabinettssekreterare Frank Belfrage till Expressen.
Tv-serien har också utlöst en folkstorm mot UD som nu går ut med en ursäkt.
Redan efter första avsnitten i serien började UD få ilskna mejl från svenska tv-tittare. Men efter avsnittet förra måndagen dränktes mejlboxarna hos utrikesförvaltningen av mejl från upprörda och ilskna svenskar. Flera skrev direkt till Carl Bildt och krävde att han skulle vidta åtgärder.
De som fick dem att reagera var hur två UD-tjänstemän skojade, ironiserade och talade nedsättande om en namibisk delegation ledd av landets president Hifikepunye Pohamba.

Tre år sedan
Statsbesöket ägde rum för tre år sedan och den namibiske delegationen var särskilt noga med att ha poliseskort när man färdades under kvällstid. En säkerhetsåtgärd som är normal i deras hemland.
Detta fick en av de två UD-tjänstemännen att uttala sig föraktfullt om delegationens krav:
- Kan ni tänka er vad löjliga dom är?

"Här kan finnas krypskyttar"
Den andre, seriens huvudperson Klas Ljungberg, ironiserade över delegationens rädsla för "krypskyttar" i skogarna mellan Enköping och Stockholm.
- Se upp allihopa. Vi kör förbi stora skogar och där kan finnas krypskyttar, hojtar han.
UD:s politiska ledning tar nu avstånd från agerandet. Direkt efter att inslaget från statsbesöket sändes i SVT fick UD en formell protest från Namibias ambassadör i Sverige, Theresia Samaria.
- Vi har svarat att detta motsvarar ingalunda departementets politik och vad enskilda tjänsteman tyckt eller sagt motsvarar inte vår syn på saken, säger Frank Belfrage.
UD har alltså bett om ursäkt?
- Ja, vi har sagt att detta inte motsvarar vår syn.
Men det är inte bara tv-tittarna som är upprörda, även UD:s egen personal och bland dem Belfrage själv.
- Hela den bild som visas fram och uppförandet stämmer inte överens med vår personaletik och värdegrund. Det är ingen korrekt bild, menar jag som yrkesman.
Du tar alltså avstånd från den typen av beteende som kommer fram här?
- Ja, absolut. Gästfrihetens första regel är ju att ta hand om sina gäster under vårdade och värdiga former.
Expressen har sökt Klas Ljungberg för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag