Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sverige får svidande kritik från FN

Ban Ki-moon. Foto: Martial Trezzini / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Sverige får svidande kritik på flera punkter från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

Kritiken kommer samma dag som FN-chefen Ban Ki-moon besöker statsminister Stefan Löfven, S, i Stockholm.

– Avgörande kommer att bli hur det implementeras, säger generalsekreteraren om EU:s kritiserade flyktingavtal med Turkiet.

Kritiken mot Sverige

• FN:s kommitté för mänskliga rättigheter upprepar sin kritik mot att alla rättigheter skyddade av FN:s konvention om mänskliga rättigheter inte fått fullt skydd i svensk lagstiftning. Kommittén uppmanar också Sverige att utan dröjsmål skapa en oberoende nationell institution för mänskliga rättigheter.

• Kommittén kritiserar också det faktum att Jämställdhetsombudsmannen inte kan utöva laglig prövning av diskriminering som sker i myndighetsutövning av polis, fångvård, åklagare och domstolar.

• Sverige uppmanas vidare att öka takten i ansträngningarna att ge kvinnor rätt till heltid och att eliminera lönegapet mellan män och kvinnor. Kommittén uttrycker också oro över våldet mot kvinnor och barn och det låga antalet åtal och fällande domar när det gäller våldtäkter.

• En annan kritik som är återkommande i kommitténs rapporter handlar om de långa häktningstiderna i Sverige. Här uppmanas Sverige att införa en tidsgräns för hur länge en person kan sitta häktad.

• Kommittén kritiserar också att Sveriges misslyckande med att förhindra att ett stort antal ensamkommande barn som försvunnit när de kommit till Sverige och risken för människohandel med dessa barn

• Sverige bör också se till även romska medborgare från andra EU-länder har samma rättigheter utan diskriminering när det gäller sociala förmåner.

• Kommittén uttrycker oro över rapporter om rasistiskt och främlingsfientligt våld mot muslimer, afrosvenskar, romer och judar och det "kroniskt negativt porträtterandet av muslimer i medierna".

• Och som vanligt kritiseras också behandlingen av samerna i Sverige, att det går så långsamt att anta den nordiska samekonventionen och att de begränsade resurserna till sametinget.

Källa: TT.

FN:s generalsekreterare anländer under onsdagseftermiddagen till regeringshögkvarteret Rosenbad under eftermiddagen för samtal med statsministern.

På samtalsagendan står Syrien, flyktingfrågan, implementering av de globala miljömålen, jämställdhet, kvinnligt deltagande i fredsprocesser och humanitära frågor.

Generalsekreteraren anländer till Sverige från Genève och FN:s flyktingorgan UNHCR:s konferens om syriska flyktingar. UNHCR är starkt kritiska till EU:s nya flyktingavtal med Turkiet och vill inte längre bistå i de grekiska mottagningscentren.

– Dåliga nyheter tenderar att dominera dagens politiska agenda, inledde Löfven presskonferensen men berömmer generalsekreterarens och FN:s insats, bland annat för FN:s roll i klimatavtalet i Paris förra året.

Berömde regeringens feministiska politik

Statsministern lyfte frågan om flyktingkrisen och kriget i Syrien.

– Konflikten i Syrien måste få ett slut. Syriska kvinnor måste få ett utökat inflytande i fredssamtalen, säger Löfven.

Ban Ki-moon tackade för Sveriges insats i FN och berömde regeringens feministiska politik och Sveriges roll under flyktingkrisen.

Ban Ki-moon och Stefan Löfven diskuterade också hur FN ska reformeras för att klara av framtidens utmaningar.

"Det är viktigt att inte avvisa de som flyr"

Generalsekreteraren fick under presskonferensen frågor om hur han ser på UNHCR, FN:s flyktingorgans kritik, mot flyktingavtalet mellan EU och Turkiet.

– Vi uppskattar många europeiska ledare som trots utmaningarna visat stor empati och stort ledarskap. Sverige är, den per capita, största mottagaren av flyktingarna. När de gäller avtalet måste vi prata om lösningar, hur vi delar ansvaret, säger han.

– Avgörande kommer att bli hur det implementeras, säger Ban Ki-moon som har förståelse för att UNHCR känner oro för flyktingarna.

Han vädjade till världens ledare att visa empati och ledarskap när det gäller just flyktingfrågan.

– Det är viktigt att inte avvisa de som flyr, säger generalsekreteraren.

Han fick också frågor om svenske FN-visselblåsaren Anders Kompass som larmade om sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken.

– När det kommer till sexuellt våld, råder nolltolerans. Jag är ledsen för dessa upprepade anklagelser, säger han och försäkrade att alla anklagelser ska utredas.

Skarp kritik

Ban Ki-moon säger också att det upprättats en särskild fond för offren och deras familjer.

Samtidigt kommer stark kritik mot Sverige på en rad punkter från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter - en återkommande rapport om FN:s medlemsländer.

Människorättskommittén kontrollerar hur väl länderna följer FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter.

Det handlar om flera områden - bland annat våldet mot kvinnor och barn, lönegapet mellan kvinnor och män och långa häktningstider.

Varnar för människohandel

Kommittén varnar också för att ett stort antal försvunna ensamkommande barn riskerar att råka ut för människohandel.

Också behandlingen av samerna kritiseras.

Kommittén oroas också över rasistiskt och främlingsfientligt våld mot muslimer, afrosvenskar, romer och judar och det "kroniskt negativt porträtterandet av muslimer i medierna", skriver TT.

Ban Ki-Moon ska under besöket också hålla en föreläsning till en av sina företrädares minne, svenske Dag Hammarskjöld, i Stockholms stadshus, där också kronprinsessan Victoria kommer att närvara.

Kvällen avslutas med middag tillsammans med statsministern på Sagerska huset.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!