Ban Ki-moon. Foto: Martial Trezzini / AP TT NYHETSBYRÅNBan Ki-moon. Foto: Martial Trezzini / AP TT NYHETSBYRÅN
Ban Ki-moon. Foto: Martial Trezzini / AP TT NYHETSBYRÅN
Stefan Löfven. Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENStefan Löfven. Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Stefan Löfven. Foto: Jens Christian / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Sverige får svidande kritik från FN

Publicerad

Sverige får svidande kritik på flera punkter från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter.

Kritiken kommer samma dag som FN-chefen Ban Ki-moon besöker statsminister Stefan Löfven, S, i Stockholm.

– Avgörande kommer att bli hur det implementeras, säger generalsekreteraren om EU:s kritiserade flyktingavtal med Turkiet.

FN:s generalsekreterare anländer under onsdagseftermiddagen till regeringshögkvarteret Rosenbad under eftermiddagen för samtal med statsministern.

På samtalsagendan står Syrien, flyktingfrågan, implementering av de globala miljömålen, jämställdhet, kvinnligt deltagande i fredsprocesser och humanitära frågor.

Generalsekreteraren anländer till Sverige från Genève och FN:s flyktingorgan UNHCR:s konferens om syriska flyktingar. UNHCR är starkt kritiska till EU:s nya flyktingavtal med Turkiet och vill inte längre bistå i de grekiska mottagningscentren.

– Dåliga nyheter tenderar att dominera dagens politiska agenda, inledde Löfven presskonferensen men berömmer generalsekreterarens och FN:s insats, bland annat för FN:s roll i klimatavtalet i Paris förra året.

Berömde regeringens feministiska politik

Statsministern lyfte frågan om flyktingkrisen och kriget i Syrien.

– Konflikten i Syrien måste få ett slut. Syriska kvinnor måste få ett utökat inflytande i fredssamtalen, säger Löfven.

Ban Ki-moon tackade för Sveriges insats i FN och berömde regeringens feministiska politik och Sveriges roll under flyktingkrisen.

Ban Ki-moon och Stefan Löfven diskuterade också hur FN ska reformeras för att klara av framtidens utmaningar.

"Det är viktigt att inte avvisa de som flyr"

Generalsekreteraren fick under presskonferensen frågor om hur han ser på UNHCR, FN:s flyktingorgans kritik, mot flyktingavtalet mellan EU och Turkiet.

– Vi uppskattar många europeiska ledare som trots utmaningarna visat stor empati och stort ledarskap. Sverige är, den per capita, största mottagaren av flyktingarna. När de gäller avtalet måste vi prata om lösningar, hur vi delar ansvaret, säger han.

– Avgörande kommer att bli hur det implementeras, säger Ban Ki-moon som har förståelse för att UNHCR känner oro för flyktingarna.

Han vädjade till världens ledare att visa empati och ledarskap när det gäller just flyktingfrågan.

– Det är viktigt att inte avvisa de som flyr, säger generalsekreteraren.

Han fick också frågor om svenske FN-visselblåsaren Anders Kompass som larmade om sexuella övergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken.

– När det kommer till sexuellt våld, råder nolltolerans. Jag är ledsen för dessa upprepade anklagelser, säger han och försäkrade att alla anklagelser ska utredas.

Skarp kritik

Ban Ki-moon säger också att det upprättats en särskild fond för offren och deras familjer.

Samtidigt kommer stark kritik mot Sverige på en rad punkter från FN:s kommitté för mänskliga rättigheter - en återkommande rapport om FN:s medlemsländer.

Människorättskommittén kontrollerar hur väl länderna följer FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter.

Det handlar om flera områden - bland annat våldet mot kvinnor och barn, lönegapet mellan kvinnor och män och långa häktningstider.

Varnar för människohandel

Kommittén varnar också för att ett stort antal försvunna ensamkommande barn riskerar att råka ut för människohandel.

Också behandlingen av samerna kritiseras.

Kommittén oroas också över rasistiskt och främlingsfientligt våld mot muslimer, afrosvenskar, romer och judar och det "kroniskt negativt porträtterandet av muslimer i medierna", skriver TT.

Ban Ki-Moon ska under besöket också hålla en föreläsning till en av sina företrädares minne, svenske Dag Hammarskjöld, i Stockholms stadshus, där också kronprinsessan Victoria kommer att närvara.

Kvällen avslutas med middag tillsammans med statsministern på Sagerska huset.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag