Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige får snart en övergångsregering

Nyval kommer hållas i mars.Foto: Nils Jakobsson

Sverige kommer snart att få en övergångsregering.

Efter att nyvalet formellt utlysts den 29 december kommer den sittande rödgröna minoritetsregeringen att få ett uppdrag:

Att hålla i gång det rutinmässiga arbetet till dess att valet är avgjort.

– Om Löfven hade kunnat utlysa nyval i dag så hade han gjort det, men han måste ha suttit ett antal dagar innan det kan ske, säger statsvetaren Mikael Sundström.

FAKTA

DETTA HÄNDER NU - VIKTIGA DATUM:

3 december: Sveriges riksdag fällde Stefan Löfvens budget. Med stöd från SD vann alliansens budgetalternativ omröstningen med 182 röster mot regeringens 153. På presskonferensen strax efteråt inledde Stefan Löfven med att kalla Sverigedemokraternas agerande för "en bisarr uppvisning" och därefter kom beskedet om att han tänker utlysa ett nyval.

29 december: Stefan Löfven utlyser ett extra val. I väntan på det valet kommer statsministern att få administrera alliansens budget. Det innebär tillexempel att det inte blir någon sänkt skatt för pensionärer eller höjd skatt för höginkomsttagare vid årsskiftet. Däremot kan skolan räkna med mer pengar, eftersom även alliansens budget innehåller miljardsatsningar.

10 januari: Moderaterna håller sin extrastämma för att välja en ny partiledare. Det är oklart om det finns några färdiga kandidater till partiledarposten men favoriten till att efterträda avgående Fredrik Reinfeldt som partiordförande är Anna Kinberg Batra, som har varit den som företrätt partiet i större sammanhang sedan höstens val.

22 mars: Då kommer extra valet att genomföras och det gäller bara för riksdagen. Röstkort kommer att skickas ut på posten i god tid innan och den enda skillnaden jämfört med valet i september är att några tidsfrister förkortas. Bland annat blir det 10 dagars förtidsröstning i stället för 18. Även möjligheterna att rösta på en ambassad eller ett konsulat i utlandet minskar från 24 dagar till 20.

Det dramatiska beskedet om nyval på onsdagseftermiddagen innebär inte att Stefan Löfven har avgått.

– Han och regeringen kommer att sitta kvar som vanligt till att man utlyser nyvalet den 29 december, säger statsvetaren Mikael Sundström.

Därefter förvandlas den sittande minoritetsregeringen till en övergångsregering, eller expeditionsministär som den formella termen lyder.

– Skillnaden i praktiken är då att man inte kommer att hålla på med stora reformarbeten utan att i stället låta hjulen rulla och se till att Sverige fungerar, säger Mikael Sundström.

Enligt honom blir dock resultatet, efter att sittande regeringens budget fallit, att man nu måste förhålla sig till alliansens budget.

– Det är lite speciellt, men i praktiken är skillnaderna inte så stora att det kommer att få några konkreta effekter. Jag gjorde en gång en uträkning som visade att de två blockens budgetar i praktiken skulle göra skillnad på några hundra kronor i månaden om det handlat om en privatpersons budget, säger Mikael Sundström.

Han menar att Stefan Löfven hade utlyst nyval i dag om han kunnat.

– Men reglerna säger att han måste sitta ett visst antal dagar i regering innan det kan ske, säger Mikael Sundström.

Nyvalet gäller bara riksdagen, enligt Kristina Lemon, sektionschef på Valmyndigheten:

– Det extra val som Stefan Löfven har informerat om gäller bara riksdagen och inget annat. Extra val till kommun- eller landstingsfullmäktige måste beslutas av respektive fullmäktige men bara om minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna röstar för det. Dessutom kan ett beslut om extra val i ett fullmäktige bara fattas efter det att sex månader gått från det nyvalda fullmäktiges första sammanträde.

Hur ser det ut för dem som inte hade fyllt 18 år i vid valet i september men hinner fylla 18 år innan nyvalet i mars 2015?

– En röstlängd tas fram 30 dagar före valet och de som uppfyller villkoren för rösträtt då kan därmed rösta i det extra valet.

Några skillnader mellan valet i höstas och detta nyval?

– Några tidsfrister förkortas. Bland annat blir det 10 dagars förtidsröstning i stället för 18. Även möjligheterna att rösta på en ambassad eller ett konsulat i utlandet minskar från 24 dagar till 20.

Hur ser det ut med röstkorten?

– Ett röstkort kommer komma på posten precis som vanligt.

Nyval - och nya kampanjer

Nu väntar bråda dagar för partiernas strateger - och valarbetare.

Inför nyvalet ska nya budskap formuleras, kampanjer tas fram och partier som redan lever på en ansträngd budget efter supervalårets valarbete, får det kärvt.

Det menar Lars Nord, professor i politisk kommunikation.

– Det är en jätteutmaning. Man får mycket kortare startsträcka, och det blir nog en påfrestning speciellt för de mindre partierna som inte har så mycket resurser, säger han.

Sverige hör till de länder i Europa där man har val med längst tidsintervaller mellan sig.

Det för med sig att svenska partier inte är lika vana att kampanja som sina europeiska motsvarigheter.

– Det här blir en större stressfaktor. Och det finns en risk att det nu kommer att handla mycket om käbbel, vems fel det är att det blivit som det blivit, säger han.

Att återanvända gammalt kampanjmaterial är helt uteslutet för partierna, menar Lars Nord.

– I synnerhet inte de partier som det gick dåligt för. För dem handlar det om att lära av sina misstag. Det blir en chans till revansch, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.