Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige får myndighet om jämställdhet

Sverige får en ny jämställdhetsmyndighet, presenterade Åsa Regnér på en pressträff i dag.Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Regnér.Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
– En myndighet kommer inte hjälpa de här kvinnorna, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för M.Foto: Christian Örnberg

Regeringen inrättar en ny jämställdhetsmyndighet.

Samtidigt satsar de 400 nya miljoner på att bekämpa våld mot kvinnor.

Men Moderaterna är kritiska.

– En myndighet kommer inte hjälpa de här kvinnorna, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för M.

Det var vid en pressträff i Rosenbad i Stockholm vid lunchtid på torsdagen som jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, meddelade att landet får en ny jämställdhetsmyndighet.

– Det saknas kunskap om vilka insatser som är genomförda och vilka som är meningsfulla. Mycket bra verksamhet förblir öar, säger hon på pressträffen.

Och fortsätter:

– Vi behöver ett samlat grepp om jämställdhetspolitiken.

Samtidigt presenterade jämställdhetsministern även en ny regeringsstrategi för att bekämpa våld mot kvinnor.

– Strategin kommer omfatta 900 miljoner kronor. 500 miljoner kronor som vi redan i dag använder för att jobba mot instanser som tar emot personer som utsatts för våld. Ytterligare 400 miljoner tillkommer i nya medel, säger Åsa Regnér.

Regnér: Inte naiv vad gäller resultat

Insatserna ska bland annat rikta in sig på att informera män och pojkar om jämställdhet. Två andra delar handlar om att bekämpa hedersrelaterat våld och prostitution och människohandel.

– Jag har jobbat med jämställdhetsfrågor i över 25 år och jag är inte naiv vad gäller resultat – men jag tror att det här kommer ha genomslag, säger Åsa Regnér.

Hon anser att framför allt det förebyggande arbetet för att förhindra att kvinnor skadas är av stor vikt:

– Målet är att slaget inte ska utdelas eller att våldtäkten inte sker. Vi måste göra mer i början.

Det är ännu oklart var i landet den nya myndigheten kommer placeras. Besluten om budgetsatsningarna på jämställdhetsområdet har stöd av Vänsterpartiet.

M: Ett slag i luften

Moderaterna är däremot inte lika positivt inställda till den nya myndigheten – som de menar är ett slag i luften.

– Det krävs rätt politik för att bryta den stora ojämställdheten och det stora utanförskap som många kvinnor lever i. Och en myndighet kommer inte hjälpa de kvinnorna, säger Elisabeth Svantesson.

Hon förnekar inte att många kvinnor behöver mer skydd, men M anser att det är bättre att ge mer stöd åt polisen och försöka att få ut fler kvinnor i arbetslivet för att öka jämställdheten.

– Jag vill se till att kommunerna jobbar med den här frågan och att polisen får resurser. När det gäller ojämställdhet som växer i vissa grupper så handlar det om arbete och en konkret politik, säger Elisabeth Svantesson.