Sverige får en ny jämställdhetsmyndighet, presenterade Åsa Regnér på en pressträff i dag. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNSverige får en ny jämställdhetsmyndighet, presenterade Åsa Regnér på en pressträff i dag. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Sverige får en ny jämställdhetsmyndighet, presenterade Åsa Regnér på en pressträff i dag. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Regnér. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅNÅsa Regnér. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
Åsa Regnér. Foto: Fredrik Sandberg/Tt / TT NYHETSBYRÅN
– En myndighet kommer inte hjälpa de här kvinnorna, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för M. Foto: Christian Örnberg– En myndighet kommer inte hjälpa de här kvinnorna, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för M. Foto: Christian Örnberg
– En myndighet kommer inte hjälpa de här kvinnorna, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för M. Foto: Christian Örnberg

Sverige får myndighet om jämställdhet

Publicerad

Regeringen inrättar en ny jämställdhetsmyndighet.

Samtidigt satsar de 400 nya miljoner på att bekämpa våld mot kvinnor.

Men Moderaterna är kritiska.

– En myndighet kommer inte hjälpa de här kvinnorna, säger Elisabeth Svantesson, arbetsmarknadspolitisk talesperson för M.

Det var vid en pressträff i Rosenbad i Stockholm vid lunchtid på torsdagen som jämställdhetsminister Åsa Regnér, S, meddelade att landet får en ny jämställdhetsmyndighet.

– Det saknas kunskap om vilka insatser som är genomförda och vilka som är meningsfulla. Mycket bra verksamhet förblir öar, säger hon på pressträffen.

Och fortsätter:

– Vi behöver ett samlat grepp om jämställdhetspolitiken.

Samtidigt presenterade jämställdhetsministern även en ny regeringsstrategi för att bekämpa våld mot kvinnor.

– Strategin kommer omfatta 900 miljoner kronor. 500 miljoner kronor som vi redan i dag använder för att jobba mot instanser som tar emot personer som utsatts för våld. Ytterligare 400 miljoner tillkommer i nya medel, säger Åsa Regnér.

Regnér: Inte naiv vad gäller resultat

Insatserna ska bland annat rikta in sig på att informera män och pojkar om jämställdhet. Två andra delar handlar om att bekämpa hedersrelaterat våld och prostitution och människohandel.

– Jag har jobbat med jämställdhetsfrågor i över 25 år och jag är inte naiv vad gäller resultat – men jag tror att det här kommer ha genomslag, säger Åsa Regnér.

Hon anser att framför allt det förebyggande arbetet för att förhindra att kvinnor skadas är av stor vikt:

– Målet är att slaget inte ska utdelas eller att våldtäkten inte sker. Vi måste göra mer i början.

Det är ännu oklart var i landet den nya myndigheten kommer placeras. Besluten om budgetsatsningarna på jämställdhetsområdet har stöd av Vänsterpartiet.

M: Ett slag i luften

Moderaterna är däremot inte lika positivt inställda till den nya myndigheten – som de menar är ett slag i luften.

– Det krävs rätt politik för att bryta den stora ojämställdheten och det stora utanförskap som många kvinnor lever i. Och en myndighet kommer inte hjälpa de kvinnorna, säger Elisabeth Svantesson.

Hon förnekar inte att många kvinnor behöver mer skydd, men M anser att det är bättre att ge mer stöd åt polisen och försöka att få ut fler kvinnor i arbetslivet för att öka jämställdheten.

– Jag vill se till att kommunerna jobbar med den här frågan och att polisen får resurser. När det gäller ojämställdhet som växer i vissa grupper så handlar det om arbete och en konkret politik, säger Elisabeth Svantesson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag