Sverige får jättenota för internationella hjälpen

Flera länder bistår Sverige, med bland annat brandbekämpningsflyg, i räddningsinsatsen.
Foto: Janne Åkesson/Swepix
Det är Sverige som tar hela notan för den internationella insatsen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
139 brandmän från Polen anlände till Sverige under lördagen för att hjälpa till att släcka de omfattande skogsbränderna.
Foto: ANNA HÅLLAMS/TT / TT NYHETSBYRÅN
Massiv rökutveckling vid skogsbranden i Ljusdal.
Foto: Robert Jonsson
Marcus Årskog, talesperson för MSB:s särskilda organisation som hanterar bränderna.
Foto: JENS L'ESTRADE

Utländska flygare och brandmän hyllas som hjältar för att de hjälper ett Sverige i nöd.

Men efter hjälpen kommer notan.

Mottagarlandet betalar hela kostnaden för den internationella insatsen.

En lång rad länder skickar flygplan, helikoptrar och markpersonal för att bekämpa skogsbränderna i Sverige. Och svenska folket uttrycker sin tacksamhet. Längs vägar, på gator och torg och i sociala medier.

Men Litauen och Polen bjuder inte Sverige på flygbränsle och andra driftskostnader för miljonbelopp. Inte heller Tyskland och Frankrike tar notan för sina helikoptrar och avancerade brandflygplan.

Räkning på 20,5 miljoner

Efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014 kom en faktura på 20,5 miljoner kronor för den internationella flyg- och helikopterhjälpen, enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

– Efter insatsen får MSB en faktura för den hjälp som samordnas av EU. Räkningen för det svenska stödet går till kommunerna som sedan ansöker om bidrag från MSB, säger Marcus Årskog, talesperson för MSB:s särskilda organisation som hanterar bränderna.

Räkningen för den utländska hjälpen går till MSB, medan kostnaderna för de svenska insatserna debiteras berörda kommuner – som dock får statsbidrag för större delen av utgifterna.


En helikopter vattenbombar en skogsbrand i Bräcke kommun i Jämtland.
Foto: ROBERT HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varje flygning kostar extra

– Det kostar till exempel upp till två miljoner kronor att hålla det italienska brandsläckningsflyget i beredskap i åtta dagar. Därtill kommer kostnaden för varje flygning, säger Marcus Årskog.

– Det är omöjligt att förutse den exakta flygkostnaden, men de arbetar för högtryck. De slår rekord. Till exempel genomförde de italienska planen 190 skopningar, alltså påfyllningar av vatten, på tre timmar, säger han.

Det stora antalet skopningar förklaras av att det rådde ovanligt gynnsamma förhållanden.

– Uppgifterna kommer från den italienske sambandsofficeren. Han säger att det var ovanligt gynnsamma förhållanden med en sjö alldeles intill där de släckte, säger Gunno Ivansson på MSB:s presstjänst.

Marcus Årskog på MSB förklarar att det ”efterfrågande landet” står för alla löpande kostnader som bränsle, löner, kost och logi, enligt en överenskommelse inom ramen för EU:s civila skyddsverk.


LÄS ÄVEN: Svidande kritiken mot svensk krisberedskap 


Delar resurser

– Det är ekonomiskt att vi delar resurser. Olika länder är bra på olika saker. Det skulle bli väldigt dyrt att ha egna resurser för allt, säger Marcus Årskog.

– Sverige har till exempel ambulansflyg, stora flygande intensivvårdsavdelningar. Länder med många skogsbränder som Frankrike, Spanien och Kroatien har utrustning för brandbekämpning, säger han.

Under branden i Västmanland sommaren 2014 deltog 88 räddningstjänster från hela landet i släckningsarbetet liksom utländskt flyg från Frankrike och Italien samt helikoptrar från Norge. 

Ett brandflygplan vattenbombar en av skogsbränderna.
Foto: Janne Åkesson/Swepix

13 000 hektar brann 2014

Fyra kommuner – Surahammar, Fagersta, Norberg och Sala – drabbades av branden. Totalt brann över 13 000 hektar i en av de största bränderna i Sveriges moderna historia.

Enligt Lagen om skydd mot olyckor (LSO) har drabbade kommuner rätt till ersättning av staten. De fick den gången sammanlagt 120 miljoner kronor, som betalades ut av MSB.

I dagsläget är det 25 000 hektar skog och mark som brinner, det motsvarar omkring 2,6 miljoner skogskubikmeter. Nu meddelar Skogsstyrelsen att värdet på skogen uppgår till 900 miljoner kronor, skriver TT. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.